Plan KNVB: amateurs later beginnen en langer door
dinsdag 29 november 2016

ZEIST - De KNVB gaat samen met de amateurclubs de mogelijkheid bespreken om de voetbalcompetitie 2017-2018 later te beginnen dan de afgelopen seizoenen gebruikelijk was. Vanuit voetballend Nederland werd de vraag opgeworpen waarom het seizoen niet overal na de zomervakantie begint en langer doorloopt.

Volledige selecties in voorbereiding en voetballen met mooi weer
Door pas volledig na de zomervakantie te beginnen met bekerwedstrijden, denkt de voetbalbond dat minder voetballers hun eerste wedstrijd(en) hoeven te missen. Daarnaast kunnen voetballers, trainers, teams én clubs zich beter voorbereiden op de start van de competitie. Als bijkomend voordeel loopt het voetbalseizoen ook langer door, wat betekent dat meer wedstrijden in de lente worden gespeeld, met hierdoor meer kans op mooi weer! Hoe de speeldagenkalender definitief wordt vormgegeven bespreekt de voetbalbond de komende periode met verenigingen door heel het land.

Amateurclubs hakken de knoop door
Naar aanleiding van de vraag uit het amateurvoetbal overweegt de KNVB om de competitie in 2017/’18 in het weekend van 23 en 24 september te starten. Dit geldt dan voor de A-categorie (1e tot en met 5e klasse mannen standaard en reserve, jeugd en vrouwenvoetbal) en de volledige categorie B in het amateurvoetbal. Het bekertoernooi start voorafgaand op 2 en 3 september met de eerste bekerpoulewedstrijden. Na drie bekerpoulewedstrijden, die allemaal in de daaropvolgende weekenden gespeeld worden, begint de competitie. In januari gaat de KNVB het land in om de plannen voor te leggen en samen uit te werken. Dit gebeurt op themabijeenkomsten, door heel het land, met clubvertegenwoordigers. Het is de insteek om uiterlijk voor 1 februari duidelijkheid te hebben over de speeldagenkalender van 2017/’18. Of het amateurvoetbalseizoen 2017/’18 inderdaad later gaat beginnen hangt af van de reactie van amateurclubs

Met de tweede- en derde- divisieclubs is al afgesproken later te beginnen, in het weekeinde van 26 en 27 augustus. De hoofdklassen een week later (2/3 september).