Roda'46 klaar, Achterveld nog niet. Leusdenaren winnen bekerderby met 0-4
maandag 18 september 2017

S.V. Achterveld 1

Na de bekerderby tussen Achterveld en Roda'46 was iedereen het over één ding wel eens. Roda is klaar voor de competitie, maar Achterveld nog niet. De Leusdenaren wonnen met 0-4 en wonnen daarmee ook hun vierde groepsduel.

Vorig seizoen was Bart Kooloos nog één van drie aanvallende pionnen bij Achterveld. Na het vertrek van Rudy Baalman en Friso Drewes is hij nu degene die eigenlijk voor de doelpunten zou moeten zorgen. Tegen Roda'46 kwam Kooloos nauwelijks in scoringspositie. ,,Het wordt gewoon lastig nu'', verzuchtte de 22-jarige aanvaller na het zware bekerverlies. ,,In de eerste helft deden we het nog best goed, maar vlak voor en kort na rust kregen we een doelpunt tegen en daarna gingen de koppies een beetje hangen bij ons.''

Kooloos vormt al een paar weken een koppel met Finn van Rossum. ,,Voor mij maakt het niet uit waar ik voorin sta. Ik kan ook vanaf de zijkanten of op tien spelen. Ik vind niet dat je nu al van mij kan verwachten dat ik de kar ga trekken. Ik ben ook pas 22. Meer dan mijn best doen kan ik ook niet. Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk scoren, ik probeerde dat altijd al. Dus daarin verandert er niets.''

Roda had het in de eerste helft niet makkelijk tegen Achterveld. Janco Heimgartner was in de rust zelfs zo tevreden dat hij eigenlijk niet eens de kleedkamer in wilde gaan. ,,Wat moet ik tegen die jongens zeggen'', glundert de trainer van Achterveld. ,,Ik ben heel tevreden over ons spel. Jammer van dat doelpunt kort voor rust, verder waren de beste kansen voor ons. ''Mozes Hoppenbrouwer zette Roda op voorsprong. De linkerspits zal dit seizoen vaker in stelling gebracht worden dan tijdens het afgelopen jaar. ,,Stijn (Termeer, red.) was heel bewegelijk en zocht vaak zelf de diepte. Nu staat Leon (Van Mourik, red.) in de spits en hij is meer balvast en vooral een aangever. We moeten nog wel wat aan elkaar wennen, maar ik vind het wel lekker.''

Met twee treffers was Hoppenbrouwer uitstekend op dreef. ,,Vooral die eerste zat er wel lekker in. Ik was al een aantal keren diep gegaan, maar hun grensrechter vlagde heel scherp. Nu begon ik wat verder weg en mocht ik wel doorgaan. Bij de tweede viel de bal via een tegenstander voor mijn voeten.''

Bij 0-2 kreeg Achterveld de kans om de spanning terug te brengen. In de 58ste minuut kreeg de thuisploeg een strafschop. Van Rossum stond al met de bal in zijn hand toen hij teruggefloten werd.  Michiel Schouten moest de elfmetertrap nemen. De routinier zag zijn inzet gekeerd door Roda-doelman Rick Schoonderbeek. In het laatste kwartier verdubbelde Roda de voorsprong. Tom Steijger en Van Mourik waren de doelpuntenmakers.

,,We gaan totaal niet met vertrouwen de competitie in'', verzuchtte Kooloos. ,,We zijn er op dit moment niet klaar voor. Al krijgen we natuurlijk geen ploegen zoals Roda tegen. Dat scheelt weer.''

De Leusdenaren blaken juist van het zelfvertrouwen. ,,Over de eerste helft ben ik niet tevreden, maar deze overwinning gaat wel bij de jongens tussen de oren zitten'', grijnst Roda-trainer Igor van Gelderen. ,,Dat neem je toch mee richting de eerste competitiewedstrijd. We hebben vandaag wat dingen uit kunnen proberen en een paar jongens rust kunnen geven. Wij zijn er klaar voor.''