Achterveld is weer terug in titelstrijd
zondag 25 november 2018

S.V. Achterveld 1

Ook al is het seizoen nog niet eens op de helft, toch was het voor Achterveld zaterdag aanhaken of definitief afhaken. Wilde de vierdeklasser nog mee blijven doen om de titel dan moest Voorwaarts Utrecht, één van de twee koplopers, verslagen worden. Dat lukte: 1-0.

Door: Peter Pos (de Leusder Krant)

,,Jullie weten wat er op het spel staat'', gaf Ferry Marks vooraf als boodschap mee aan zijn ploeg. ,,Verliezen we vandaag dan kunnen we het kampioenschap vergeten.'' In dat geval zou Achterveld op acht punten achterstand komen en zou deelname aan de nacompetitie nog het hoogst haalbare zijn. Dat de oranjehemden wonnen kon je na afloop een klein wonder noemen. Voorwaarts Utrecht kreeg een paar dotten van kansen. Al na zes minuten mikte Giel Linthorst de bal uit een vrije trap tegen de lat. Vier minuten later ging een schot van Marten van der Zee via de paal naast. Na rust misten de Utrechters nog een strafschop en haalde Achterveld-verdediger Mike van Ruitenbeek nog een keer de bal voor de lijn weg.

Joris Houtveen (tijdens een wedstrijd vorig seizoen).

,,Voetballend was het vandaag niet goed'', erkende Marks. ,,We hebben er wel ontzettend voor geknokt en met zijn allen uitstekend verdedigd. Dat is niet alleen de achterhoede, maar het hele team. Dat is heel mooi om te zien. Overigens kwamen bijna al hun kansen uit dode spelmomenten. Voetballend kwamen ze er nauwelijks doorheen.''

Na de moeilijke openingsfase herstelde Achterveld zich en kwam beter in de wedstrijd. Bij de eerste de beste kans was het meteen raak. In de 20e minuut gaf Joris Houtveen de bal vanaf rechts voor. Doelman Rik van den Boogaart twijfelde en daar profiteerde Sven van Rossum meteen van. De aanvoerder kopte de bal met een boog in het doel. ,,Ik kon die bal gelukkig nog vrij veel snelheid meegeven'', glunderde de aanvoerder van Achterveld. ,,Het ging er goed in. Voor ons was dat heerlijk. We hadden het vandaag onwijs moeilijk.

Sven Van Rossum (tijdens een wedstrijd eerder dit seizoen).

,,Zeker als je kijkt naar de kansen, dan zijn we goed weggekomen. Het was na rust soms 'vrouwen en kinderen eerst' maar dat boeit me nu vrij weinig'', was Van Rossum eerlijk. ,,Toen zij die penalty misten voelde je gewoon dat als zij nog twee uur door zouden voetballen niet zouden scoren tegen ons. Wat mij betreft is Pieter (van Uhm, red.) de man van de wedstrijd.''

Achterveld kreeg een strafschop tegen toen Joost van den Heuvel zijn tegenstander licht aanraakte. Een zware straf vond iedereen bij de thuisploeg. Achteraf had niemand het er meer over. Dankzij Pieter van Uhm die heel lang wachtte en vervolgens de inzet van Linhorst keerde. ,,
,,Hij schoot de bal gewoon niet goed in'', reageerde Van Uhm luchtig op zijn 'heldendaad'. ,,Een echte penaltykiller ben ik niet hoor. Dat ik hem nu pakte was natuurlijk wel heel mooi, zeker omdat het op een cruciaal moment was."

Pieter Van Uhm

Van Uhm hield daarna zijn doel schoon, al had hij nog wel een keer de hulp nodig van Mike van Ruitenbeek die bij een corner de bal voor de lijn wegwerkte. ,,Zij zetten ons wel onder druk'', aldus de doelman, ,,maar eigenlijk was de penalty het enige schot op doel. Wij moesten vandaag winnen en je zag dat iedereen er vol op klapte. Ik denk dat wij nog wel mee gaan doen voor een plekje in de top-3.''

Dat is het volgende doel van Achterveld. Van Uhm weet het programma al uit zijn hoofd. ,,We krijgen nu een serie van acht minder sterke ploegen. Daarna krijgen we Vriendenschaar. Die acht wedstrijden kunnen we allemaal winnen.'' Zo denkt Van Rossum er ook over. ,,Deze overwinning is een mooie kickstart in de tweede periode. Laten we eerst die prijs maar proberen te pakken.''
Marks hoorde het tevreden aan. Achterveld is terug in de titelstrijd.