De Rijp blijkt het Waterloo voor Achterveld JO8-1 in het bekertoernooi
zondag 31 maart 2019

S.V. Achterveld JO8-1

Vandaag, de dag waar lang naar uit is gekeken; de kwartfinale van de beker staat op het programma. Maar dat niet alleen, ook nog eens helemaal in De Rijp. Onze trouwe volgers zullen inmiddels al flink gegoogled hebben waar dat nou precies ligt. En zullen daardoor mogelijk in de war zijn geraakt, want wat blijkt: er is een De Rijp in Friesland en een De Rijp in Noord-Holland. De SV De Rijp waar wij tegen spelen, ligt in het mooie oude vissersplaatjes in Noord-Holland.

Knipsel.PNG

Mocht u denken, De Rijp, waar ken ik dat toch van? Hierbij wat historische feitjes, waaruit blijkt dat De Rijp dan wel een klein dorpje lijkt, maar toch een roemruchte historie heeft.

Dit prachtige plaatjes werd eind dertiende eeuw gesticht. De plaatsnaam betekent 'oeverrand', De Rijp ontstond aan het zuidelijk deel van de dijk om Schermereiland. De plaats was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij walvisvaart, haringvisserij en de verwerking van hennep. Zo'n 25% tot 30% van de Noord Hollandse haringvloot was in handen van De Rijpers.
In de nacht van 6 op 7 januari 1654 brak een gigantische brand uit in De Rijp. De brand begon in een hennepkloppersmolen. Snel greep het vuur om zich heen en binnen een mum van tijd waren er ongeveer 400 huizen verwoest. Er werd dag en nacht geblust door de brandweer, omdat nog een week lang de vlammen steeds oplaaiden. Door de inspanningen van de burgers, boeren en gezagsdragers vielen er geen slachtoffers en kon de wederopbouw snel beginnen. Het grootste deel van het dorp ging bij deze brand verloren: behalve de circa 700 woningen waren dit ongeveer 100 pakhuizen met olie, teer en hennep, 50 hekelhuizen, 4 bruggen, 5 schuiten, 60 scheepstuigen, 400 netten, 400 bonden hennep, hennepmolens, 4 paarden, 22 koeien en 90 schapen. Enkel de kerk uit 1529 en het raadhuis uit 1630 overleefden de brand en staan er nu nog.

Een bekende De Rijper is Thomas Acda, ook wel bekend van het duo Acda en De Munnik. Op 26 april 2014 vond de eerste koningsdag plaats en bezocht de koninklijke familie De Rijp.

Vandaag mogen we dus 87 kilometer rijden richting De Rijp. En zoals dat gebruikelijk is bij bekersucces, vindt er dan een halve volksverhuizingplaats. Dus vertrokken we met een colonne achter elkaar aan richting De Rijp. Bij Amsterdam hadden verschillende personen al het idee dat we aan het einde van de wereld waren, maar toen waren we pas halverwege. En daar dook ook de beruchte Zeeburgertunnel op. En die blijkt dus echt 946 meter lang te zijn (waarvan maar 546 meter een gesloten deel is). Daarna volgde nog een mooie rit door de polder heen (wat ons wel weer wat vertrouwder voelde).

Uiteindelijk zagen we na 1 uur en 6 minuten eindelijk het verlossende bord: naamloos.png

Iedereen stapte stijfjes uit de auto, maar tot onze opluchting zagen we dat het ook in De Rijp heerlijk zonnig weer was. Bij binnenkomst in de kantine werden we hartelijk ontvangen en kregen we wat te drinken aangeboden namens de vereniging, omdat ze blij waren dat we deze tocht hadden volbracht. We hebben immers uiteindelijk zo'n 160 minuten (incl. een file op de terugweg) in de auto gezeten, voor een wedstrijd die 40 mintuten duurt....

De hartelijke ontvangst bleek uiteindelijk een voorbode te zijn, want SV De Rijp is vergelijkbaar als SV Achterveld: een kleine club, met zeer vriendelijke mensen en een heel sportief team! Dus we voelden ons al snel thuis! Gelukkig waren we ruim op tijd en konden we onze "jetlag" even verwerken.

Toen iedereen weer begon te stuiteren zijn we gauw gaan omkleden.

55564149_2376066732445664_2467381286176555008_n.jpg

Na de warmingup kon dan eindelijk die wedstrijd beginnen, waar we zo lang naar hebben uitgekeken.

Al snel zagen we dat SV De Rijp ook niet voor niks zover zijn gekomen in de beker. Ook zij hebben een leuk voetballende ploeg met goede spelers erin. Bij ons leek de lange rit toch nog wat in onze benen te zitten. Het begin was behoorlijk timide. We laten ons veelvuldig aftroeven en lijken niet helemaal wakker. 
Al krijgen we wel een mooie kans wanneer Rik een indribbel snel neemt en voorgeeft op Iris, zij tikt de bal nog met haar tenen aan, maar de keeper kan de bal tegenhouden.

20190330_100647.jpg
Iris en haar tegenstander sprinten naar de bal.

Max moet ook handelend optreden, hij stompt een bal goed weg, maar deze komt voor de voeten van een speler van De Rijp, die de bal met een prachtige boog hoog over Max in de kruising schiet: 1-0.

20190330_103543.jpg
Max schiet de bal naar voren.

De koppies bij ons gaan gelukkig niet hangen. Kevin schiet een corner richting Jarno, die de bal ineens op zijn slof neemt en de bal hard achter de keeper van De Rijp schiet: 1-1!

20190330_103458.jpg

We komen beter in de wedstrijd. Max schiet de bal goed uit naar Jarno, die ziet Iris voorin vrij staan en passt de bal goed door. Iris moet weer tot het uiterste gaan om de bal met haar tenen nog een tikkie te geven. Maar weer is deze bal een prooi voor de keeper.
Wanneer Max een doeltrap hard naar voren schiet, kan Kevin met de bal alleen richting het doel sprinten. Hij schiet de bal snoeihard richting de kruising, maar de bal vliegt er helaas voor ons net overheen.

20190330_102152.jpg
Kevin ziet de bal richting de kruising vliegen.

De Rijp zet aan voor een offensief. Bij een gevaarlijke uitbraak is het Max die ons redt en bovenop de bal duikt, voordat de tegenstander kan inschieten. Niet veel later brengt Ben redding, door een schot op doel weg te koppen. De bal komt echter voor de voeten van een spelers van De Rijp, die niet aarzelt en hard binnenschiet: 2-1.

Weer laten wij de koppies niet hangen en proberen wat terug te doen. Ben schiet de bal hard naar voren en Kevin sprint er hard achteraan. Hij weet de bal nog net richting het doel te tikken, maar de keeper staat bij de paal weer in de weg.

20190330_103722.jpg

Na wat slordig hotseknots verdedigen achterin wordt de bal mooi door een speler van De Rijp ingeschoten achter de kansloze Max: 3-1. Dat is even een tegenvaller, maar op zich is er nog tijd genoeg om de achterstand te repareren. En dat blijkt, wanneer weer Ben een goede pass naar voren heeft, waar Kevin achteraan sprint. Dit keer heeft ie meer tijd om te schieten en dat doet hij ook. Beheerst schiet hij de bal mooi binnen: 3-2! 

20190330_101119.jpg
Kevin sprint met de bal naar voren.

We gaan door en jagen op de gelijkmaker nog voor de rust. We jagen met z'n allen achter de bal aan en uiteindelijk komt ie voor de voeten van Matthijs, maar die ziet de bal net naast gaan.

20190330_103602.jpg
Jarno probeert zijn tegenstander te passeren. Jochem komt hem helpen.

Zo gaan we de rust in met een 3-2 achterstand. Tot verbazing van alle meegereisde supporters lopen we richting kleedkamer. Ze lijken zich af te vragen: is de wedstrijd nu al klaar, of hebben we soms teveel last van de jetlag? Maar nee hoor, niks aan de hand. Bij De Rijp is het gebruikelijk dat je in de rust even naar de kleedkamer gaat om even lekker wat limonade te drinken. Dus als gast pas je je aan aan de gastheer.

Nadat we hebben genoten van een lekker bekertje limonade gaan we weer met volle energie het veld op en proberen om de gelijkmaker te maken.

Jarno neemt het voortouw en dribbel snel in, zijn voorzet gaat helaas net aan Jochem en Iris voorbij. Rik, die vandaag onze rots in de branding in de verdediging is en regelmatig in zijn eentje tegenover drie aanvaller staat, gaat ook goed door langs de rechterflank alleen is een verdediger van De Rijp hem uiteindelijk de baas.

20190330_100604.jpg
We knokken met z'n allen voor de bal. 

Emma, net hersteld van een hersenschudding sjouwt zich een ongeluk op het middenveld, ze loopt zoals we gewend zijn sierlijk over het veld.

De gelijkmaker hangt in de lucht en zal er uiteindelijk gelukkig ook komen. Kevin schiet een intrap naar Rik, die de bal van afstand prachtig raak schiet: 3-3!

20190330_100741.jpg
Rik snelt langs zijn tegenstander.

Deze stand geeft ook wel de verhoudingen in de wedstrijd weer. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd. De grote vraag blijft: welke kant valt het kwartje op?

Kevin die vandaag erg goed speelt en maar blijft gaan probeert met een hard schot ons op voorsprong te zetten, maar de keeper blijkt ook nu weer in de weg te staan. Uit een corner van Kevin is het Emma die de bal net naast schiet. We lijken met z'n allen de misschien wel beslissende de goal te willen maken. Echter staan we allemaal voorin, waardoor De Rijp er opeens razendsnel uitkomt en tot onze schrik de bal achter Max weten te schieten: 4-3!

We hebben nog een paar zenuwslopende minuten. We zetten nog even alles op alles om in ieder geval de gelijkmaker te maken. Het spel golft op en neer er komen zeker nog wel wat kansen, de spanning is te snijden voor beide teams. Helaas weet De Rijp stand te houden en blijkt de gelijkmaker er voor ons niet meer in te zitten. 
Na het fluitsignaal van de zeer goede spelbegeleider, die zeker geen thuisfluiter was en het spel lekker zijn gang liet gaan, blijft er een persoon, die de hele wedstrijd al zeer nadrukkelijk aanwezig was, de longen uit haar lijf schreeuwen. Tot haar duidelijk wordt gemaakt dat de wedstrijd al is afgelopen.... In eerste instantie leek het wel of de moeder van onze tweeling Ben & Emma dacht dat ze voor twee moest schreeuwen.... maar dit keer had ze steun van een niet nader genoemd persoon (ze wil niet in het verslag genoemd worden en gezien de Wet op de Bescherming van Persoonsgegevens, zullen we dat ook niet doen). Deze persoon blijkt echter nog fanatieker te kunnen aanmoedigen dan de moeders Van der Maas. Je zou denken dat het familie is.... 

20190330_104948.jpg
De fanatiek meelevende supporters waren in grootte getalen aanwezig.

De spelers van Achterveld waren uiteraard wel teleurgesteld, maar krijgen ze ook een zeer verdiend applaus van de meegereisde supportersschare. In de kleedkamer bedachten de kinderen opeens dat ze de beste van Achterveld zijn wat betreft het bekertoernooi. Dus dat maakten ze toch trots!

Voordat we de auto instapten bedankten Ben & Emma nog even hun oma, dat ze speciaal voor hen ook dit hele stuk heeft gereden! 

Nadat we de terugweg nog langer in de auto hadden gezeten vanwege een file (en sommige zelfs nog langer, omdat ze achter de oma van Ben & Emma aanreden... die niet richting Achterveld moest....), werd iedereen getrakteerd op een zeer verdiend patatje!

Knipsel2.PNG
Genieten in het zonnetje van een patatje!

Zo eindigde het prachtige bekeravontuur voor ons vandaag, maar was het een hele leuke ochtend, met veel meegereisde supporters, tegen een erg leuke en sportieve tegenstander!