Dramatische 10 minuten worden Achterveld JO9-1 fataal in de derby tegen Roda JO9-4
zondag 1 december 2019

S.V. Achterveld JO9-1

Op deze koude zaterdagochtend, mogen wij al vroeg op pad. Het vriest nog terwijl we ons verzamelen op de parkeerplaats van het Kerstens Sportpark. We moeten namelijk al om 8:30 uur spelen. En vandaag staat de derby uit tegen Roda op het programma!

De eerste tegenslag hebben we echter al te pakken. Onze keeper Max is ziek, dus zal vandaag Ben het doel verdedigen.

De koude oorlog, zoals deze natuurlijk bij iedere derby gevoerd wordt, begint al terwijl we ons melden bij het wedstrijdsecretariaat in Leusden. "Ah, daar hebben we die Achtervelders", worden we een beetje denegrerend ontvangen. Maar wij spelen het spelletje ook mee en Ben schrijft in de rijp die nog op het kunstgrasveld ligt de mooie letters S V A!

Fanatiek beginnen we aan de warming up. Die we ook wel nodig hebben, want het is toch nog behoorlijk fris.

De wedstrijd beginnen we eigenlijk zoals we iedere wedstrijd beginnen: fel en actief op zoek naar een snel doelpunt. En die vinden we ook. Een snelle indribbel van Rik komt bij Jarno terecht. Die haalt ineens uit, laag over de grond en de bal rolt mooi in de hoek van het doel: 0-1!

Jarno haalt uit!

Ook achterin beginnen we meteen scherp. Door een goed verdedigende actie van Kevin voorkomt hij dat Roda op doel kan schieten. Na een snelle indribbel van Kevin, passt hij naar Iris. Zij tikt de bal subtiel door naar Jarno die op zijn beurt de bal simpel langs de uitkomende keeper schiet: 0-2!

Kevin staat verdedigend weer zijn mannetje.

Wanneer Kevin weer opstoomt naar voren, ziet hij kans op doel te schieten. Zijn schot kan de keeper nog keren, maar onze topscorer Jarno is er als de kippen bij om ook deze bal binnen te tikken: 0-3!

Dit gaat wel heel voortvarend. We zijn heer en meester, Roda komt er niet aan te pas. Maar we hebben dit seizoen al vaker gezien dat we uit de startblokken flitsen, maar het onszelf dan toch nog moeilijk maken, dus zullen op onze hoede moeten zijn. We zitten immers pas op een kwart van de wedstrijd.

Ook het tweede kwart beginnen we goed. Kevin geeft een mooie bal van achterruit, waardoor Jarno alleen voor de keeper komt. De keeper is attent en redt op zijn schot.
Een goeie actie van Iris, waarmee ze haar tegenstander op het verkeerde been zet en Jarno een schiet mogelijkheid geeft. Maar ook nu redt de keeper.

Iris probeert haar tegenstander de weg te versperren.

De bal lijkt er nu niet in te willen, maar nog steeds zijn we heer en meester en komt Roda er niet aan te pas.

Een bal wordt door Rik mooi terug gelegd op Kevin, die van afstand op doel schiet. Weer redt keeper. Niet veel later is het de beurt aan Rik. Maar ook nu redt de keeper weer knap.

Dan geeft Roda een eerste waarschuwingssignaal af en laten ze zien dat ze ook gevaarlijk kunnen zijn. Na een snelle uitbraak ziet Ben tot zijn opluchting een hard schot in het zijnet belanden.

Wanneer Matthijs (die een soort thuiswedstrijd speelt, aangezien hij in Leusden woont) de bal voor zijn voeten krijgt, haalt hij mooi uit, maar ziet de bal net naast gaan.

Matthijs sjouwt achter de bal aan.

Dan volgt er een bijzondere situatie. Een schot van Roda komt tegen het lichaam van Kevin. De scheidsrechter fluit en wil een penalty geven. Penalty's mogen bij de pupillen echter niet gegeven worden, dus nadat hem dat is duidelijk gemaakt geeft ie maar een vrije trap. De scheidsrechter heeft gezien dat Kevin de bal met zijn hand zou hebben tegengehouden.... als een van de weinige. Kevin had zijn handen immers langs zijn lichaam en ging niet (bewust) met zijn arm naar de bal. Maar zoals de voetbalregel luidt: de scheidsrechter heeft altijd gelijk.
Achterveld is even in de war en ziet de vrije trap opeens achter Ben in het doel liggen: 1-3. Op zich nog niets aan de hand, we zijn tot dat moment immers veel beter.

Maar we hebben nog niet afgetrapt of Roda heeft de bal alweer verovert en de bal alweer achter Ben liggen: 2-3.

We zijn even helemaal de kluts kwijt, gelukkig fluit de scheidsrechter voor de rust en kunnen we weer even op scherp worden gezet.

Maar zoals vaker dit seizoen, zijn we na de rust onze scherpte totaal kwijt. Gelukkig is Ben nog oplettend en tikt met een geweldige redding een keihard schot van dichtbij over de lat. Uit de corner weet Roda wel te scoren: 3-3.

Roda is ontketend en ruikt bloed, terwijl wij als kippen zonder kop over het veld heen dwalen. We zijn het totaal kwijt en Roda komt voor het eerst op voorsprong vandaag; 4-3.

We lijken last te hebben van een collectief slappe 10 minuten. Ben weet nog knap een tegendoelpunt te voorkomen, maar uiteindelijk weet Roda toch de 5-3 te scoren. .

Jochem strijd met een speler van Roda om de bal.

Helaas blijft het daar niet bij, Roda lijkt over ons heen te walsen. We laten ons als makke lammetjes slachten en geven Roda alle ruimte lekker te voetballen. Na de 6-3 volgt ook nog de 7 en 8-3. We zijn 10 minuten even helemaal de weg kwijt en lopen dromend over het veld.

Gelukkig hebben we nog een time-out om iedereen weer wakker te schudden. En dat lijkt te lukken, want we starten meteen weer fel met druk naar voren. En weten ook al snel weer te scoren. Wie anders dan Jarno weet het net weer te vinden: 8-4.

Uit een mooie corner van Jarno, schiet Rik de bal prachtig richting de kruising. De bal vliegt helaas net naast de kruising.

Rik probeert zijn tegenstander te passeren.

Dan zien we de oude Ben weer in het doel. Hij heeft een bal gevangen. In plaats dat hij hem snel uitschiet, loopt hij eerst terug naar de doellijn. Hij zet netjes vijf stappen en gaat dan kijken naar wie hij de bal zou kunnen schieten. Of hij heeft niet zo goed gekeken, of zijn voet staat wat scheef.... want hij schiet de bal rechtdoor, waar alleen maar een speler van Roda staat. Deze schiet de bal hard op doel, Ben brengt prachtig redding op dit schot. Ben zorgt altijd wel weer voor spektakel!

Ben vermaakt het publiek met zijn bijzondere manier van uittrappen.

Emma heeft haar power van de laatste weken ook weer terug. Ze gaat fel het duel in en pakt bal af. Ze snelt met de bal naar doel en schiet deze hard onder de keeper door: 8-5!

Emma jaagt haar tegenstander op.

Direct daarna ramt Jarno de bal mooi vanaf links snoeihard in de verre kruising: 8-6! Het publiek vermaakt zich kostelijk bij deze spannende derby en gaat er eens goed voor zitten. Kan Achterveld nog een slot offensief inzetten en minimaal een verdiend punt in de wacht slepen?

Jarno in een fel sprintduel. Rik komt hem te hulp.

Jarno probeert het mooi van afstand, maar de bal gaat net over de lat.

We zullen niet meer te scoren komen en de dramatische 10 minuten worden ons fataal. Een wijze les die ons leert dat een wedstrijd pas gewonnen is, wanneer de scheidsrechter heeft afgefloten.

De penaltyserie winnen we overigens wel overtuigend. Ben weet meerdere penalty's mooi te stoppen en ziet er maar één langs hem het doel ingaan, waardoor we met 1-6 de penalty's weten te winnen.

Ben wacht geconcentreerd op een penalty.

Gaan we toch nog met een beetje goed gevoel terug naar het mooie Achterveld!

In Achterveld hebben we de laatste tijd last van niet werkende lantaarnpalen in het dorp. In Leusden hebben ze ook lichtproblemen. De kleedkamerverlichting blijkt het bij het douchen niet meer te doen. Of zou dit ook onderdeel zijn van de koude oorlog?