Het verborgen leed van de verslagschrijver
zondag 25 november 2018

S.V. Achterveld 4

24 november 2018 was voor de verslagschrijvers van SVA 4 een gevreesde dag waarvan ze wisten dat hij ooit zou komen en nu was hij dan eindelijk daar. Een dag die elke verslagschrijver ooit in zijn carrière tegen gaat komen maar die hij zo lang mogelijk probeert uit te stellen. Zaterdag was het dan zo ver en sloeg de keiharde realiteit toe.

 

Laten we beginnen bij het begin. SVA 4 is een dankbaar elftal om een verslag over te mogen schrijven. De ingrediënten voor een sappig verslag liggen wekelijks voor het oprapen. Met zoveel inzet, toewijding en bij vlagen gebrek aan voetbalkwaliteiten is wekelijks vermaak gegarandeerd. Of we het nu hebben over een zelf benoemde aanvoerder die er van houdt als de rest hem ‘el Capitano’ noemt maar ondertussen wel elke tos verliest, Remco die wekelijks te laat komt en als hij er al is steevast (naar eigen zeggen onterecht) wordt opgezocht door de scheidsrechters en tegenstanders, Matthijs die ongeacht op welke positie hij staat (zelfs als vlagger) de troepen als een ware Franz Beckenbauer verbaal aanstuurt, Daryl die hartstochtelijk op jacht gaat naar een prolongatie van de titel ‘Man van Glas’, Dave die inmiddels meer vliegtuigen heeft gespot dan ballen over geschoten (‘maar als ie zit!’), Mark Groen die het week in week uit spannender maakt wanneer hij zijn rentree gaat maken, een tweeling op de flanken die er wekelijks weer een circusact van maakt, Rick die wekelijks de lachers op zijn hand krijgt met de roemruchte moppentrommel of teleurgestelde vaders die naar hun zonen komen kijken terwijl deze al na 4 minuten ‘geblesseerd’ uit is gevallen. Allemaal op zichzelf staande feiten die een verslag op zich waard zijn.

 

Ondanks dat de inhoud voor het oprapen ligt gaat er nog een heel proces schuil achter het schrijven van een verslag waar de gewone man op straat geen weet van heeft. Zodra de wedstijd op zaterdag gespeeld is verzamelt de redactie zich op zaterdagavond om direct alle noemenswaardige feiten te verzamelen en een schifting te maken van wat er wel en niet in het verslag verwerkt kan worden. Dit zijn stevige overleggen die tot diep in de nacht kunnen duren. Vervolgens wordt nog voordat de zon opkomt en de haan heeft gekraaid op zondagochtend een eerste versie van het verslag opgesteld. Deze wordt doorgestuurd naar de tweede lezer die het grondig doorneemt en het vervolgens doorstuurt naar de factcheck afdeling aangezien feitelijke juistheid bij ons hoog in het vaandel staat. Nadat alle feiten zijn nagetrokken wordt het doorgestuurd naar de KNVB die er ook nog een laatste check op doet. Als dit alles achter de rug is kan het verslag zondagavond, maandagochtend of (als de firma Hertzinger per abuis ineens werk te doen heeft om maandag) op dinsdag worden geplaatst

 

Deze week was alles anders. Het was een kleurloze zaterdag waarin het aantekeningenvelletje leeg bleef. De verslaggevers voelden zich in de steek gelaten door SVA 4. Zo was Remco bijvoorbeeld als eerst van iedereen aanwezig, won ‘el Capitano’ de tos, bleven we verstoken van een goede mop van Rick en leek er wel een rentree van Mark Groen aan te komen maar gooide een griep diep in de tweede helft onverwachts toch nog roet in het eten.

 

Toen de redactie op zaterdagavond bijeen kwam bleef het aantekeningenbord dan ook leeg. Er werd gegraven in het geheugen maar het bleef angstvallig stil. Wanhopig keek men elkaar aan. Dit kon maar één ding betekenen: het ‘Writers Block*’ had toegeslagen! De feiten ontbraken en de inspiratie was ver te zoeken. Nu zouden we natuurlijk allemaal sappige verhalen kunnen gaan verzinnen en feiten aan gaan dikken, maar dit gaat in tegen onze waarden en de schrijverseed die we hebben afgelegd. Feitelijke juistheid staat hoog in het vaandel! Wat ons dus rest het vermelden van de uitslag:

 

SVA – Jonathan: 1-1

’34 Niels Kerkhof 1-0

’88 Onbekend 1-1

 

U zal het deze week dus zonder verslag moeten doen, zonder noemenswaardige feiten kunnen we weinig beginnen. Namens de gehele redactie hopen op uw begrip en volgende week wagen we (en de spelers van SVA 4) weer een nieuwe poging!

 

*Writers Block is het tijdelijke onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen. Het schrijfproces verloopt deels onwillekeurig. De schrijver is gedeeltelijk afhankelijk van factoren die niet onder zijn controle vallen, wat soms leidt tot een verlies aan inspiratie (bron: wikipedia)