Koude oorlog tussen "Achterveldse" leiders bij derby Roda '46 JO8-3 - Achterveld JO8-1
zondag 14 april 2019

S.V. Achterveld JO8-1

Vandaag de enige echter derby van deze regio op het programma: Roda '46 JO8-3 - Achterveld JO8-1! Er wordt al weken naar toegeleefd. Oude tijden herleven, iedereen is tot het bot toe gemotiveerd. Verhalen over de clashes uit het verleden tussen de rood zwarten uit Leusden en de oranje witten uit Achterveld komen weer veelvuldig langs. 

Wat deze derby extra beladen maakt: bij Achterveld speelt eens speler (Matthijs) die nu in Leusden woont, bij Roda spelen twee spelers (Stan en Owen), waarvan hun ouders in Achterveld zijn opgegroeid.
Uit veiligheidsoverwegingen hebben de leiders van Achterveld besloten om de moeder van Matthijs vandaag thuis te laten. Ze woont sinds vorig jaar namelijk in Leusden, dus dat zou weleens voor problemen kunnen zorgen.... Cindy is daarom maar meegaan doen aan de "Tonnentocht om de kerk", een rondje om de kerk met een stoet van een kleine honderd oude tractors.

Wat deze wedstrijd extra bijzonder maakt: Danielle heeft zich hier al weken op voorbereidt, op het moment dat in de app gemeld wordt dat we uit tegen Roda spelen, is ze er als eerste bij om te melden dat zij wel wil rijden! Maar wat het nog bijzonderder maakt... ze rijdt er alleen heen, om eerst Matthijs op te halen. De rest van de ouders houden hun hart vast, zal ze dat wel redden?

Nog voordat we het Sportpark Burgemeester Buiningpark oprijden, ontvangen we al een gerusttellend appje dat ze al aan de koffie zit in de kantine van Roda. En een warm kopje koffie kan geen kwaad vandaag, op deze frisse ochtend.

Nadat omgekleed het veld betreden, staat de leider van Roda '46, Frank (voor intimi beter bekend als Oekel), ons al op te wachten. Hij lijkt wat verwarring te willen zaaien en zegt: ik moet oppassen dat ik niet voor jullie juich, maar voor Roda. De koude oorlog lijkt begonnen. 

Leider Gert constateert dat het veld te klein is. Beide doeltjes dienen met hun achterkant tegen de achterlijn en middenlijn te liggen. Maar leider Frank van Roda heeft het veld met zijn timmermansoog uitgemeten en de lengte is zoals voorgeschreven exact 42,5 meter. 

Het is duidelijk dat beide teams er alles aan doen de ander uit hun concentratie te halen. Al lijken de kinderen er weinig van mee te krijgen... die pakken een bal en gaan zich lekker warm spelen voor de wedstrijd.

Roda begint scherp aan de wedstrijd en lijkt snel te willen scoren. Tot tweemaal toe komt Roda er snel uit, maar gelukkig voor ons redt Max tot tweemaal toe op de hem kenmerkende panterachtige manier. Max laat meteen zien dat Roda van goede huize moet komen om hem te passeren.

20190413_084014(0).jpg
Max heeft zijn trainingsjasje maar aangelaten, aangezien hij zijn thermoshirt is vergeten.

Maar Max laat ook zien dat hij gevaarlijk kan uittrappen. Een van zijn verre uittrappen bereikt Kevin, die met de bal naar het doel van Roda sprint. Zijn schot gaat recht op de keeper af.

20190413_091800.jpg 20190413_091800(0).jpg
De bal wordt weg hard omhoog geschoten door een speler van Roda. Iris lijkt de bal kwijt te zijn...

Wanneer een speler van Roda met een schot eindelijk Max kansloos lijkt te laten, brengt de paal redding.

Rik verlaat zijn vertrouwende positie achterin en gaat zich met het spel bemoeien. Eerst probeert hij het van afstand, maar dat schot gaat net naast het doel. Niet veel later verovert Rik de bal goed op het middenveld en geeft een mooie pass naar voren, waar Jarno scherp staat. Hij neemt de bal goed aan en schiet de bal keurig tussen de twee verdedigers die voor hem staan door, waarna de keeper kansloos is en de bal mooi in de hoek tegen het net vliegt: 0-1!

20190413_090036.jpg
Jarno kijkt of er voorin iemand vrij staat.

De eerste klap is uitgedeeld door Achterveld!

Roda lijkt even van slag, want de aftrap wordt meteen verovert door Emma, ze loopt met de bal naar voren en schiet van afstand, net naast.

20190413_083743.jpg
Matthijs (Achtervelder die in Leusden woont) in duel met Owen en Stan (Leusdenaren die Achtervelds bloed hebben)

Roda pakt de draad weer op en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Maar wij hebben Max, die weer bovenop de bal duikt. Max geeft de bal goed mee aan Kevin, die sprint ermee naar voren en schiet de bal mooi vanaf de rechterkant laag achter de duikende keeper het doel in: 0-2!

20190413_084719.jpg
Kevin sprint met de bal naar voren.

Dat lijkt een geruststellende voorsprong, maar Roda is nu wel scherp en Owen (zijn moeder is een Achterveldse) weet vanaf de aftrap Max nu wel te passeren: 1-2! 
Het spel lijkt wel een tenniswedstrijd en golft op en neer. Want vanaf de aftrap is het dit keer Rik die de bal prachtig van afstand net onder de lat lijkt binnen te schieten. Maar daar staat nu Stan op doel (de zoon van onze Achterveldse vriend Frank), die de bal met een uiterste krachtsinspanning met zijn vingertoppen over de lat weet te tikken.

Emma strijd weer als vanouds op het middenveld met naast haar balafpakker Matthijs. Iris sjouwt als diepe spits dapper achter iedere bal die in haar buurt komt. Ben probeert achterin de aanvallers van Roda uit de buurt van ons doel te houden.

20190413_085950.jpg
Concentratie bij Ben.

Rik weet later toch Stan te passeren, wanneer Kevin de bal keurig teruglegt op de aanstormende Rik en hij de bal nu maar ver in de hoek schiet, waar Stan dit keer niet bij kan: 1-3!
Achterveld lijkt de wedstrijd in handen te hebben. Wanneer Kevin wat sneller lijkt dan de bal en over de bal heen struikelt, is Jochem er als de kippen bij om de bal op te pakken en deze mooi in de korte hoek schiet. Weer staat daar onze half Achterveldse vriend Stan in de weg en weet de bal uit zijn doel te houden.

Vlak voor rust is het Owen (onze andere half Achterveldse vriend), die met een prachtig schot probeert de achterstand te verkleinen. Zijn schot vliegt over Max heen, maar dit keer redt gelukkig de lat ons.

20190413_091045.jpg
Ben probeert Stan te passeren.

In de rust gaat de Koude Oorlog tussen de leiders verder. Volgens de Achterveldse leiders is de bal veel te zacht, ze geven de spelbegeleider daarom hun eigen bal, die wel hard genoeg is.

De tweede helft begint net zoals de eerste helft, met een aanvallend Roda. Max weet de bal al grabbelend uit zijn doel te houden.

Maar Achterveld pakt de draad ook snel weer op. Rik dribbelt de bal snel in en snelt langs de rechterflank naar voren. Zijn voorzet gaat in eerste instantie aan Jarno voorbij, maar hij draait zich razendsnel om en snelt achter de bal aan. Wanneer hij hem alsnog in bezit heeft, probeert hij alsnog met een schot de keeper te passeren, maar deze staat op de juiste plek om zich niet te laten verrassen.

Roda blijft op zoek naar de aansluitingstreffer, met schoten van afstand, maar Max staat iedere keer paraat. Achterveld blijft op zoek naar nog een doelpunt. Eerst is het Jarno die knap een bal verovert en richting het doel snelt, maar voorlangs schiet. Niet veel later weet Rik de bal prachtig van afstand raak te schieten: 1-4!

20190413_084712.jpg
Rik schiet de bal naar voren.

Op het moment dat we denken rustig achterover te leunen, is het weer onze halve Achtervelder Owen die roet in het eten gooit en direct na de goal van Rik de 2-4 scoort.

Tijdens de time-out grijpen de leiders van Roda in: de bal van Achterveld is in hun ogen te klein (een 4-tje, welke door de KNVB wordt geadviseerd, maar door veel clubs nog niet gebruikt worden) en "eisen" ze bij de spelbegeleider dat er weer met hun eigen grotere (5-je) maar ook zachtere bal gaan spelen. De spelbegeleider die overigens prima floot, kan de druk niet aan van de kibbelende leiders en besluit de thuisclub gelijk te geven en met hun bal verder te gaan.

20190413_090151.jpg
Met z'n allen jagen achter de bal aan.

Rik laat zich niet gek maken van de Koude Oorlog voering van de leiders onderling en probeert ook gewoon met de bal van Roda te scoren. Hij dribbelt mooi tussen wat tegenstanders door, maar wordt uiteindelijk toch gestuit. Waar Max een paar keer gered is door de lat en paal, weet Stan (zoon van Frank dus), met een schitterend schot de lat toch aan zijn zijde. De bal vliegt prachtig via de onderkant van de lat binnen en daar is dan de aansluitingstreffer.

Roda krijgt vleugels en gaat door. En daar is dan eindelijk een doelpunt gemaakt door een echte Leusdenaar: Tijn weet de gelijkmaker binnen te schieten: 4-4! Achterveld lijkt even de weg kwijt. Kan Roda doordrukken, of recht Achterveld haar rug?

Roda lijkt aan het langste eind te gaan trekken. Maar het is weer Max die Achterveld redt, al grabbelend weet ie weer een bal op de doellijn tegen te houden.
Maar dan is daar Jarno, die een dribbel inzet en keihard op het doel van Roda schiet. De keeper redt dit schot nog prachtig, maar net als in de eerste helft, is daar weer Jochem als de kippen bij om de terugspringende bal alsnog in de korte hoek achter de keeper te schieten: 4-5!

20190413_084716.jpg
Jochem probeert door de verdediging van Roda te komen.

Gaan we dan toch met de drie punten naar huis? Ver in blessuretijd weet Roda toch nog de gelijkmaker binnen te schieten. En weer is het onze Owen, met Achtervelds bloed, die een goede wedstrijd bekroont met zijn derde doelpunt. Direct volgt het eindsignaal en kunnen we rustig op adem komen van deze enerverende wedstrijd.

20190413_083933.jpg
Emma sprint in volle vaart achter onze "halve" Achtervelder Owen.

Voor de goede lezers onder ons, zijn van de 10 doelpunten dus liefst 9 doelpunten gemaakt door spelers met Achtervelds bloed! Dus wat dat betreft hebben de Achtervelders toch gewonnen vandaag! 

De wedstrijd zal de boeken in gaan als een van die historische doelpuntrijke derby's tussen Achterveld en Roda, doelpuntrijk, prachtige acties, goed keeperswerk en mooi schoten op paal en lat. Maar vooral als leuke wedstrijd met veel doelpunten, sportieve spelers en ouders! 

 

Overigens schudden de leiders elkaar na de wedstrijd gewoon de hand, als dank voor deze leuke wedstrijd!