Matthijs en de dag waar iedere beginnende voetballer naar uitkijkt.
zondag 30 september 2018

S.V. Achterveld JO8-1

Je hebt van die dagen, waarvan je weet dat ze ooit zullen gaan komen, alleen weet je niet wanneer. Zo heeft iedereen die ooit begonnen  is met voetballen ook zo'n dag. De dag dat je je eerste doelpunt zult gaan maken. Bij de een gaat dat wat sneller dan de ander. Iedere zaterdagochtend ga je weer vol goede moed naar het voetbalveld, wetende dat vandaag weer een kans is om die historische eerste treffer te maken. 

Zo ook Matthijs. Matthijs is onze vrolijke noot in het veld. Hij komt iedere zaterdag weer vrolijk richting het voetbalveld en vindt het iedere week weer erg gezellig om met het team op pad te gaan. Waar sommige kinderen de bal haast aan hun voet geplakt hebben en vooral gericht zijn naar de goal, is Matthijs vooral bezig met ballen tegenhouden, veroveren, maar ook zeer zorgzaam voor zijn medespelers, maar ook tegenstanders, wanneer zij een keer pijn hebben. Matthijs kan altijd heel goed vertellen wat er allemaal gebeurt is. Hij zou zo de rol van verslaggever over kunnen nemen.

Matthijs corner.jpg

Matthijs in zijn kenmerkende elegante stijl.

Maar wat er dus bij Matthijs nog aan ontbreekt, is een doelpunt. Zou dan vandaag de dag zijn dat Matthijs zijn historische eerste doelpunt van zijn voetbalcarrière gaat maken? De voortekenen lijken echter niet goed. Het is vanochtend namelijk behoorlijk fris. Vannacht lijkt de temperatuur bijna tegen het vriespunt te hebben aangelegen. Maar Matthijs lijkt dit als enige door te hebben gehad, want hij is zo slim om een lange broek onder zijn voetbalbroek aan te doen. Dus hij is voorbereidt op de kou.

Er is echter nog iets dat roet in het eten zou kunnen gooien.... Zijn moeder is net vandaag gastvrouw op de club. Dus zij zal weleens te druk kunnen zijn om te komen kijken. Tja, je kunt je eerste historische doelpunt natuurlijk niet scoren zonder dat je trouwste supporter die er bijna ieder week is.

Op deze dus frisse, maar zonnige ochtend mogen we weer lekker thuis voetballen tegen Valleivogels. Terwijl iedereen inmiddels op of langs het veld in het waterige herfstzonnetje stond, was de moeder van Matthijs druk bezig alle teams op ons sportcomplex te ontvangen en naar de juiste kleedkamers te leiden. Matthijs leek door zijn warme lange broek de meest warme spieren te hebben, want hij begon als een wervelwind aan de wedstrijd. Het leek wel of hij vanochtend wakker was geworden met het idee: vandaag wordt mijn dag!

Waar Matthijs normaal gesproken zich op het middenveld bevindt, was hij nu al snel in de wedstrijd voor het doel van Valleivogels te vinden. Eerst schoot hij nog een bal naast het doel. Intussen had zijn moeder alle teams naar een kleedkamer gedirigeerd en had ze een warm plekje in de kantine voor het raam opgezocht om toch wat glimpen van de wedstrijd op te vangen.
Zo zag ze tot haar grote genoegen hoe Matthijs een tweede keer aanlegde voor een schot. Ook deze ging er helaas net niet in.

Was het dan toch weer een dag van net niet soms?

Emma.jpg

Emma stijlvol aan de bal.

Emma ging weer eens fel een duel aan en uiteraard won ze deze. De bal lag goed voor haar voeten en ze haalde uit. De keeper bracht echter redding. Maar wie kwam daar als een duffeltje uit een doosje opeens te voorschijn? Juist, Matthijs. Hij zag de bal van de keeper terug het veld in rollen, aarzelde niet en haalde uit. De keeper stond erbij en keer ernaar en zag dat de bal door Matthijs met een gericht schot in de hoek werd geschoten: 1-0! Wat een prachtig moment voor Matthijs. Hij leek er even van te schrikken, of was het misschien dat ie dacht: nu is het zover is mijn moeder er niet bij... Maar nee hoor. Een oerkreet klonk op vanuit de kantine. Zijn moeder stormde naar buiten en haar gejuich galmde over de weilanden en was tot in de wijde omtrek te horen!

Matthijs Iris.jpg

Matthijs dribbelt weer een richting het doel.

Het hek was van de dam voor Achterveld JO8-1. Matthijs had het goede voorbeeld gegeven en de rest volgde. Matthijs nam de leiding. Hij dribbelde in en schoot naar Kevin. Kevin aarzelde niet een ranselde de bal op de onderkant van de lat. Eigenlijk is dit nog mooier dan een doelpunt... maar ja, dit levert dus geen punt op.

De keeper van Valleivogels leek een beetje van slag door het prachtige doelpunt van Matthijs, hij speelde een bal zo in de voeten van Jarno. En dat moet je juist bij hem niet doen. Het was dan ook een koud kunstje voor Jarno om deze bal binnen te schieten: 0-2.

Jarno.jpg

Jarno snijdt door de verdediging en gaat de bal voorgeven.

De stoomtrein van de JO8-1 was weer op gang gekomen. Uit een voorzet van Rik weet Jochem bij de tweede paal met een mooie strakke bal over de grond de bal binnen te schieten: 3-0. 
Toen was het even Rik zijn 5 minuten. Eerst weet hij uit een corner Jarno te bereiken die de 4-0 scoort. Daarna scoort Rik na een prachtige dribbel zelf de 5-0 en terwijl de verslaggever dit doelpunt opschrijft scoort hij ook al de 6-0.

Achterin staat Ben de verdediging te leiden. Hij heeft het wat rustig vandaag, de spelers van Valleivogels komen niet veel in de buurt van ons doel.

Ben.jpg

Ben staat a-la Ronaldo (benen wijd) klaar om een vrije trap te nemen.

In de rust wordt met de leidster van Valleivogels afgesproken dat zij met een speler extra gaan spelen.

Waar Max (onze keeper in de eerste helft) vorige week in de rust aangaf dat hij graag wilde voetballen, omdat hij niet veel te doen had, lijkt hij het vandaag wel lekker te vinden om een rustig dagje te hebben. Hij blijft dus lekker staan in het doel.

Max relaxt.jpg

Max lijkt even te genieten van het heerlijke herfstzonnetje. 

Met dus een tegenstander meer, wordt het drukker voor het doel van Valleivogels. Zo ontstaat er een scrum voor het doel, waarbij Jarno op doel schiet, daarna Matthijs en Kevin. Maar de bal wil er niet in.
Uiteindelijk is daar de kleinste van het stel, Iris. Ze ziet een gaatje en kan de bal met de punt van haar schoen aantikken, waardoor de bal tussen een woud van benen het doel in rolt: 7-0!
Waar het vorige week nog een wat onduidelijk doelpunt was, is hier geen twijfel over mogelijk. Het is echt Iris die, alleen, het laatste zetje geeft.

Iris Jarno.jpg

Iris op volle snelheid richting het doel. Jarno sprint mee.

Jarno zorgt met een prachtig afstandsschot, waarbij hij de bal vanaf de rechterkant in de linkerhoek knalt, voor de 8-0.

Iris lijkt zo hard te hebben gelopen, dat haar stiekje uit haar staart is gegaan. Ze komt deze netjes naar de kant brengen, zodat onze grasmeesters maandagochtend het stiekje niet in hun grasmaaier zullen krijgen. Jochem staat erbij en vindt het maar vreemd. "Waarom stopt Iris haar stiekje niet gewoon in haar handschoen? Dan hoeft ze ook niet helemaal naar de kant te lopen".

Jochem.jpg

Jochem controleert de bal.

Kevin schiet intussen nog een bal mooi op de paal. En net als met zijn schot op de lot, ook dit is eigenlijk mooier dan een doelpunt, maar levert dus geen punt op.

Matthijs lijkt los na zijn eerste doelpunt en hotseknots zich door de verdediging van Valleivogels. Hij geeft een prachtige voorzet en Kevin weet deze op waarde te schatten door hem binnen te schieten: 9-0!Wanneer hij gewisseld wordt verteld hij dat hij een kopstoot heeft gehad. Verschrikt kijkt zijn leider en zijn medewisselspelers hem aan. Hij legt mooi uit hoe het hoofd van een tegenstander tegen zijn hoofd aan "knalde". Maar Matthijs stelt ons snel gerust en zegt: "Maar ik ging gewoon door". Voorzichtig kijken we nog even of we echt geen bloed zijn, maar Matthijs lijkt een hoofd van beton te hebben.

Matthijs1.jpg

Matthijs probeert zijn tegenstander van de bal te houden.

Leider Sander zijn schoen zit niet lekker. Er lijkt een steentje in te zitten. Dus trekt hij zijn schoen uit en wat ziet Matthijs er tot zijn grote vreugde in zitten? Een muntje van 20 cent! Matthijs kan zijn geluk niet op! Hij toont trots iedereen zijn gevonden schat.

20180929_094936.jpg

Emma controleert de bal, tussen twee tegenstanders in.

Ondertussen wordt er gewoon door gevoetbald. Iris dribbelt en beukt zich langs een paar tegenstanders en legt de bal keurig opzij, waar Jarno staat die de bal binnen schiet: 10-0.
Na goed werk van Emma kan Jarno de bal voorgeven. Iris kan er net niet bij, maar Rik staat goed opgesteld en tikt de bal binnen: 11-0.

Kevin.jpg

Kevin sprint met Jarno aan zijn zijde naar voren.

Wanneer Kevin weer eens een bal op het doel denkt te schieten, blijkt een speler van Valleivogels niet bang en gaat voor het schot staan. De spelers van Achterveld lijken te schrikken en kijken hoe het met deze speler gaat. De spelers van Valleivogels weten dat hun medespelers een bikkel is en voetballen dus door. Gelukkig let Iris op en sprint achter ze aan en weet het gevaar onschadelijk te maken.

Ben verdedigt.jpg

Ben snelt achter zijn tegenstander aan.

Nadat Ben scherper is dan zijn tegenstander en de bal weet af te pakken, volgt er een goede voorzet op Kevin die voor het slotakkoord zorgt: 12-0!

Dus weer een klinkende overwinning voor Achterveld JO8-1. Maar uiteindelijk zal deze dag de boeken in gaan als de dag dat Matthijs zijn eerste doelpunt uit zijn voetbalcarrière heeft gescoord! Dat er nog maar vele mogen volgen!