Ondanks falend tactische plan leiders, knokt Achterveld JO8-1 zich naar kwartfinale!
donderdag 14 maart 2019

S.V. Achterveld JO8-1

Waar Achterveld JO8-1 op woensdagavond normaal gesproken gaat trainen, staat er deze woensdagavond de achtste finale van het bekertoernooi op het programma. En wederom een thuiswedstrijd voor de oranje brigade. Het ene deel van de supporters heeft het vermoedden dat bij de loting gerommeld is met warme balletjes of iets dergelijks.... aangezien bij de laatste 16 ook clubs in verre oorden als Enkhuizen zitten. En een weekendje Enkhuizen zien zij wel zitten. Maar er is ook een deel van de supporters die niet zo happig zijn op zulke avontuurlijke verre reizen.

Dus vanavond kon iedereen gewoon lekker op het fietsje naar het Kerstens Sportpark om deze bekerkraker te aanschouwen. De vraag is of de spelers zich niet teveel laten afleiden van dit soort discussies en gewoon lekker hun ding zouden gaan doen in het veld, zoals we van ze gewend zijn.

Net als de vorige bekerwedstrijd, wordt ook vandaag op het kunstgras gespeeld. Een ware luxe voor de JO8-1, die normaal gesproken hun wedstrijden afspelen op het grasveld. Vandaag dus geen last van een hobbelig grasveld, maar wel van een andere handicap, namelijk de stevige windvlagen.
Maar de leiders, die bekend staan om hun af en toe geniale tactische plannen (die helaas niet altijd uitpakken zoals ze dat van te voren hebben uitgedokterd), hadden ook hier weer slim over nagedacht. Hun tactische plan voor vandaag is om de eerste helft met de wind in de rug te spelen. Met een beetje mazzel zouden we dan met een voorsprong de rust in gaan, zodat we de 2e helft de boel achterin zouden kunnen dichttimmeren en daardoor de wedstrijd winnend zouden kunnen afsluiten. Daar kan niks mis mee gaan, zou je denken. De warmingup ging prima, volgens plan. De tegenstander van vandaag, Victoria, kwam helemaal uit Hilversum. Maar ondanks wat files, arriveerden zij keurig op tijd.

Voordat de wedstrijd zou beginnen, besloten de leiders om het tactische plan nog even rustig in de kleedkamer te bespreken. De puntjes werden nog even op de i gezet, iedereen stond op scherp en had er zin in. Dus kom op, het veld op, doe je best en veel plezier!

Waar de leiders echter niet over hadden nagedacht, is dat de tegenstanders ook weleens in de gaten zouden kunnen hebben dat de wind vandaag een belangrijke factor zou kunnen gaan spelen. De spelers van Victoria waren zo slim om, terwijl Achterveld JO8-1 in de kleedkamer zat, alvast klaar te gaan staan op de helft waar ze de wind in de rug hadden.
Het tactische plan, dat nog zo geniaal verzonnen is, kan de prullenbak in.

Na het fluitsignaal van spelbegeleider Sanne begint onze strijd tegen de wind in. Waar we zaterdag als team allemaal een hele goede wedstrijd speelden en goed voetbal lieten zien, daar beginnen we vandaag erg rommelig en slordig aan de wedstrijd. We lopen elkaar in de weg, spelen kluitjes voetbal, weten de ballen niet onder controle te krijgen. Het is net als in de film Bambi, die voor het eerst op het ijs staat te glibberen, alsof we voor het eerst een voetbal zien. Zal het door de spanning komen? Of is het toch de wind die het voetballen lastig maakt?
Victoria komt er ook nog niet echt door heen en gelukkig maken zij nog geen gebruik van de wind door het van afstand te proberen.

20190313_184700.jpg
Ben schiet een doeltrap hard naar voren.

Een gevaarlijke aanval van Victoria wordt door de goed uitkomende Ben onschadelijk gemaakt. Niet veel later wordt het weer gevaarlijk. Een behendig spelertje (de kleinste van het stel) pingelt zich er mooi doorheen, maar schiet gelukkig voor ons naast. Wij proberen er wel uit te komen, maar de bal is nog niet onze vriend en schiet continue alle kanten op, behalve de goede.
Bij een corner van dribbelt een speler van Victoria goed richting het doel en schiet bij de eerste paal hard op doel. De bal ligt opeens in het doel. Jochem die wissel staat is ervan overtuigd dat de bal door het zijnet ging en dat het dus geen doelpunt is. Het was moeilijk te zien, maar spelbegeleider Sanne stond er dicht bij en lijkt ervan overtuigd dat de bal er gewoon via de juiste manier in is gegaan, dus raadpleegt de VAR niet. 0-1. 
Victoria doet dus wat in het tactische plan van de leiders van Achterveld stond: met de wind in de rug op voorsprong komen.

20190313_185247.jpg
Typerend beeld van de eerste helft: een rommelige klutssituatie.

Voor Achterveld nu zaak om de schade in de eerste helft in ieder geval beperkt te houden. Of kunnen we soms nog de gelijkmaker scoren voor de rust? 
Kevin probeert het. Hij neemt de bal aan de voet mee en dribbelt snel naar voren. Hij vliegt iedereen voorbij, maar schiet de bal voorlangs het doel. Iris, van wie we zaterdag hebben gezien dat zij ook een turbo heeft, sprint ook nog een keer goed achter een verdwaalde bal aan. Alleen komt ze net te laat en ziet de bal naast het doel gaan, voordat ze erbij kan komen.

20190313_185242.jpg
Iris probeert in haar eentje door de verdediging van Victoria te komen.

We lijken ons dus iets te herstellen van de slordige start van de wedstrijd. Maar op slag van rust volgt een mokerslag, wanneer Victoria opeens de 0-2 scoort. Met teneergeslagen koppies melden de spelers zich aan de zijlijn bij de leiders. Ook zij zijn van slag en lijken even niet te weten met wat voor tactisch plan ze de wedstrijd nog kunnen doen kantelen. Ze proberen de spelers nog moed in te praten en op te peppen. Tja, dat zijn we niet gewend, achter staan. 

Meteen na rust staat Kevin op en neemt de boel op sleeptouw. Wanneer een bal om een meter of 20 voor zijn voeten komt, lijkt hij opeens te bedenken wat er in het tactische plan van de leiders stond: met de wind in de rug, schieten maar! Dat hoef je Kevin geen twee keer te zeggen. Dus Kevin neemt de bal aan en ramt het richting het doel van Victoria. Daar is in de rust net van keeper gewisseld en deze keeper heeft de bal nog niet mogen beroeren, maar ziet de eerste de beste bal die zijn kant op komt waarschijnlijk helemaal niet voorbij komen, maar alleen maar langs zijn oren suizen. Zo hard knalt de bal achter hem tegen de touwen: 1-2! De aansluitingstreffer en dat binnen een minuut na de rust.

20190313_184550.jpg
Kevin blokkeert de doorgang voor een tegenstander. Emma en Jarno kunnen opgelucht ademhalen.

Iedereen veert meteen op, dit geeft vertrouwen. Matthijs laat weer zien waar hij goed in is: ballen tegenhouden en afpakken op het middenveld. Emma sjouwt er weer ouderwets op los en laat zich het kaas niet van het brood eten. Jochem, die sinds zaterdag opeens de longen van een paard lijkt te hebben, werk zich weer een slag in de rondte. Jarno en Kevin sprinten langs de linker- en rechterflanken weer ouderwets naar voren en Iris staat weer als een aasgier voorin te wachten op mooie voorzetten van de flanken.  Rik en Ben zijn ons rotsen in de verdediging. En wanneer er toch een bal door onze Berlijnse muur komt, hebben we altijd nog panter Max die op alle ballen duikt die in zijn buurt komen. 

20190313_184802.jpg
Emma probeert een schot te blokken maar is net te laat. Rik komt aangesneld om te helpen.

Maar we staan nog steeds achter, dus een doelpunt van Victoria zou de wedstrijd weleens op slot kunnen gooien. Bij een gevaarlijke uitbraak van Victoria lijkt dit te gaan gebeuren. Maar gelukkig hebben we Max op doel, die vol op de bal duikt en met gevaar voor eigen leven de bal klemvast van de voeten van de tegenstander plukt. 

Wanneer een bal van achteruit naar voren wordt geschoten, wordt deze gedragen door de wind en lijkt de steeds sneller weg te rollen. Maar Kevin zet zijn turbo erop en waar iedereen al denkt dat de bal over de achterlijn rolt, doet Kevin nog een uiterste poging de bal binnen te houden door een sliding in te zetten. Met de punt van zijn schoen weet hij de bal (die na bestudering van de videobeelden nog net op de lijn was) binnen te houden en voor het doel te tikken. En uiteraard staat daar weer Iris, die goed is meegekomen, om de bal met een simpel tikje over de doellijn te tikken: 2-2! We staan weer gelijk!

20190313_184804.jpg
Strijdend met z'n allen achter de bal aan: Rik, Emma en Kevin.

We gaan nu vol door en de voorsprong volgt snel. Dit keer zijn de rollen omgedraaid. Iris verovert de bal op het middenveld en passt hem diep. Nu staat Kevin goed paraat voorin en wederom bedenkt hij zich geen moment en ramt de bal weer snoeihard achter de kansloze keeper: 3-2! 

Victoria lijkt even van slag. Niet veel later geeft Kevin de bal uit een corner goed voor en staat Matthijs op scherp om de bal tussen een woud van benen binnen te schieten: 4-2! Een op het oog geruststellende voorsprong.

20190313_191608.jpg
Jarno komt de verdediging te hulp en probeert een aanval van Victoria tegen te houden. Matthijs komt hem te hulp.

Ondanks de wind is het spel een stuk aangenamer om te zien. Victoria herpakt zich en voetbalt ook goed mee, maar zij hebben nu dus een extra tegenstander: de wind. 

Jarno lijkt de wedstrijd op slot te gooien, wanneer hij na mooi lange dribbel vanaf het middenveld de bal mooi laag in de verre hoek mikt: 5-2! Victoria komt echter met een snel antwoord want niet veel later weten ze toch Max nog een keer te verrassen en de wedstrijd misschien toch nog spannend te maken: 5-3!. Maar veel verder zullen ze niet komen.

Zo bereiken we na een zeer moeizame eerste helft, toch nog redelijk gemakkelijk de kwartfinale!

Goed nieuws voor de avonturiers onder ons: West Frisia is ook door, dus een mooi reisje naar Enkhuizen zit er nog steeds in! Al zullen er ook supporters zijn die hopen dat we lekker vertrouwd gewoon in Achterveld mogen blijven voetballen...

Het bekertoernooi wordt dus vervolgd, wanneer, waar en tegen wie weten we nog niet.

Aanstaande zaterdag gaan we weer verder met de competitie en spelen we om 9 uur thuis tegen Candia.