Onverantwoord "tactisch" plan wordt leider Achterveld JO8-1 bijna fataal
zondag 28 oktober 2018

S.V. Achterveld JO8-1

Op deze frisse zaterdagochtend staat de derby tegen Roda JO8-6 op het spel. We spelen dit keer wel erg vroeg thuis, namelijk al om 8:30 uur! Zowel Rik als leider Gert zijn er vandaag niet bij. En geloof het of niet, de rest is ondanks dit vroege tijdstip keurig op tijd! De voetbalmoeders zoeken lekker de warme kantine op en genieten eerst van een kop koffie. Gelukkig is er nog een voetbalvader (die van Jochem), die helpt om de doeltjes op de juiste plek te zetten.

Roda is een oude bekende. Onze eerste bekerwedstrijd dit seizoen speelden we namelijk ook al tegen dit team. Destijds wonnen we vrij gemakkelijk met 13-2.

Nu leider Gert er dus niet bij is, moet leider Sander het tactische plan alleen gaan verzinnen. En dat lijkt vragen om moeilijkheden... Wanneer de leider van Roda een beetje angstig vraagt of wij inmiddels iets minder goed zijn geworden, krijgt hij te horen dat dat niet zo is en wij juist hopen dat Roda inmiddels een stuk beter is geworden. De leider van Roda kijkt wat sip en ziet de bui alweer hangen dat ze wederom met een dikke nederlaag naar huis worden gestuurd. Daarop stelt leider Sander voor om 7 (van Roda) tegen 6 (van Achterveld) te gaan spelen, om er zo voor beide teams een leukere wedstrijd van te maken.

Zo begint de wedstrijd dus met bij Roda één speler meer. Maar dan blijkt dat het tactische plan van leider Sander niet door iedereen begrepen wordt. Er is een moeder die ondanks het vroege tijdstip scherp blijkt te zijn... En u raadt het niet op dit vroege tijdstip dat juist zij er zo snel bij is...., maar het is moeder Sarah! In paniek stormt ze naar de zijlijn om leider Sander erop te attenderen dat Roda een speler meer in het veld heeft staan. Leider Sander reageert lachend en zegt: rustig maar, dit helemaal conform mijn uitgestippelde tactische plan. Moeder Sarah kijkt verbaast en lijkt te denken: als dit misgaat vriend...

Roda speelt erg compact en dan vooral voor hun eigen doel. De spelers van Achterveld hebben moeite om door het hechte blok van Roda te komen. Toch lukt het Kevin en Jarno al snel een gat te slaan in de rode muur van Roda. Kevin speelt goed over en Jarno schiet de bal binnen: 1-0! De ouders langs de lijn lijken wat gerustgesteld en het tactische plan lijkt dus te werken.

Kevin 2.jpg

Jarno en Kevin stuiten op de rode muur van Roda

Er zijn meerdere manieren om voorbij de rode muur te komen. Je kunt er doorheen proberen te gaan, maar dat is lastig. Je kunt er ook omheen gaan. Dat proberen Jarno en Emma een paar keer, maar hun voorzetten belanden dan alsnog in het rode blok voor het doel van Roda. Jochem ziet nog een andere mogelijkheid, namelijk de bal gewoon over die rode muur heen te schieten. Zijn schot zeilt van ver over de muur heen, richting het doel, maar helaas let hun keeper goed op en weet de bal tegen te houden.

Tot dan toe is het redelijk een-richtings-verkeer en heeft onze keeper Max weinig te doen gehad. Tot Roda opeens ook van afstand gaat schieten. De bal vliegt plotseling achter de geschrokken Max, die met zijn gedachten even ergens anders leek te zijn...

Matthijs jarno.jpg

En weer blijkt de rode muur lastig om doorheen te komen voor Matthijs, Jarno en Jochem.

Wij blijven ons stuklopen op de rode muur van Roda en bij een snelle uitbraak van hen weten eerst Jarno en daarna Ben (vandaag ons slot op de deur) de rappe aanvallers niet tegen te houden. De bal wordt snoeihard in de korte hoek bij Max binnen geknald. Max is kansloos en we staan op achterstand: 1-2.

Max doel.jpg

Max schiet de bal naar voren.

Niet veel later lijkt Max weer gepasseerd, maar staat Ben op de doellijn en weet de bal tegen te houden. Echter komt de bal daarna alsnog bij een speler van Roda, die de bal alsnog over de doellijn schiet: 1-3.
Wat gebeurt hier? Zal dit bij het tactische plan van leider Sander horen? De eerste witte zakdoekjes komen al te voorschijn. Zijn lot lijkt aan een zijden draadje te hangen. De ouders langs de kant beginnen zich te roeren en worden onrustig. Hoe gaat hij zich hier uit redden? Wat voor tactisch plan tovert hij uit de hoge hoed?

Jochem komt heel verbaast naar de kant, niet om vragen te stellen over de vreemde tactiek…, maar hij vraagt zeer verbaasd aan leider Sander: "wat doet oma hier?". Nou wat dacht je van naar jou kijken? Daar had Jochem blijkbaar niet aan gedacht, hij bleef het maar vreemd vinden...

Kevin.jpg

Kevin gooit de beuk erin en probeert de bal te veroveren.

In de rust kan het tactische plan worden aangepast. De leider van Roda voelt zich een beetje schuldig en probeert leider Sander de oplossing te bieden. Hij vraagt of Achterveld er soms een speler bij wilt zetten, zodat het 7 tegen 7 wordt. Het antwoord van Sander: nee, gaan we niet doen. Dan stelt de leider van Roda voor om er bij hen eentje uit te halen, zodat het weer gewoon 6 tegen 6 is. Maar wederom is het antwoord: nee.

De spelers van Achterveld beginnen zich ook te roeren: "dit is niet eerlijk, zij hebben een speler meer in het veld". Sander blijft onverbiddelijk en houdt vast aan zijn tactische plan. Is dit gallery play? Het lijkt meer op Russisch roulette! Maar het wordt nog erger. Max wil graag voetballen en Ben biedt aan om op doel te gaan. Maar we missen onze verdediger Rik al en als Ben dan ook nog eens op doel gaat, hebben we helemaal geen verdediger meer. Sander gaat akkoord, dus Ben trekt het keeperstenue aan en Max gaat het veld in.

Het lijkt erop dat er nu echt alles-of-niets gespeeld gaat worden. Als dit fout gaat, kan Sander zijn biezen pakken als leider van de JO8-1...

Het enige wat Sander de spelers meegeeft: we moeten nog harder buffelen met z'n allen, willen we winnen van Roda. Maar jullie kunnen het!

Bij de spelers ligt dus de zware last om hun leider te gaan redden, of laten ze hem nu vallen?

Het antwoord volgt snel. Meteen vanaf de aftrap knallen ze er met z'n allen vol op. Max heeft duidelijk energie over, nadat hij op het doel niet al te veel te doen heeft gehad en buffelt erop los.

Max (2).jpg

Max heeft de bal verovert en sprint naar voren

Kevin sprint met de bal op het doel van Roda af en glijdt op de voor hem kenmerkende wijze de bal in het doel: 2-3! Daar is de aansluitingstreffer. Niet veel later volgt ook de gelijkmaker. De keeper van Roda schiet de bal in de voeten van Max, die de bal keihard terugschiet, het doel in: 3-3!

Max gescoord.jpg

Max heeft de 3-3 erin geschoten en loopt koel terug.

Dat gaat de goede kant op, leider Sander lijkt opgelucht adem te halen. Maar op het moment dat hij dat denkt te doen, schiet Roda de 3-4 binnen. Komt Achterveld deze dreun nog te boven. Donkere wolken pakken zich samen boven het hoofd van leider Sander. Hij voelt de "boze" blikken alweer op zich gericht. 

Maar dan staat Max weer op om redding te brengen. Een corner van Kevin komt voor zijn voeten en weer ramt hij de bal snoeihard het doel in: 4-4!

Max Emma blij.jpg

Max heeft de 4-4 erin geramt en loopt blij terug met Jarno en Emma.

De stoomtrein van Achterveld is weer op stoom, want niet veel later kopt Jarno een uittrap van de keeper van Roda mooi terug. De bal wordt helaas op de lijn gered, maar Jarno is er als de kippen bij om de rebound alsnog tegen de touwen te schieten: 5-4! Daar is dan eindelijk de voorsprong!

Matthijs.jpg

Matthijs sprint achter de bal aan om hem binnen te houden.

We blijven vol op de aanval doorgaan. Emma, Matthijs en Jochem strijden voor iedere meter. Kevin en Jarno proberen met hun snelheid voorbij de muur van Roda te komen om Iris in spits te bereiken.

Jochem.jpg

Jarno en Jochem proberen een speler van Roda tegen te houden.

Bij weer een uittrap van de keeper, staat Jarno goed opgesteld om de bal op te pikken. Het is daarna voor hem een koud kunstje de bal weer in het doel te schieten en Achterveld naar een ruime voorsprong te schieten: 6-4! We lijken nu echt opgelucht adem te kunnen halen. Of toch niet? Roda heeft een snelle spits, die er razendsnel uitkomt en de bal snoeihard achter de kansloze Ben schiet: 6-5! Wat een spanning, iedereen zit met het zweet in zijn handen, vooral leider Sander.... Want als deze wedstrijd geen overwinning oplevert, heeft hij heel wat uit te leggen aan medeleider Gert en de ouders...

Iris.jpg

Iris is net te laat bij de bal om gevaarlijk te kunnen worden.

Iris lijkt de voorsprong bijna uit te breiden, wanneer ze ook slim staat opgesteld bij een uittrap van de keeper, maar ze schiet de bal net naast.
Daarna wordt het echt billenknijpen. Ben heeft een knappe redding op een schot van Roda, dat steeds meer aandringt.
Max en Kevin zien een bal hun kant uit komen, alleen proberen ze hem allebei te pakken, waarbij ze geen oog hebben voor elkaar. Ze botsen en de bal rolt langs hen heen. Een speler van Roda is scherp en pikt de bal op, sprint richting ons doel en schiet de bal beheerst langs de uitkomende Ben het doel in: 6-6!

Het zal toch niet waar zijn. Wat een knotsgekke tweede helft. Gaat het nog goed komen, of zal het toch Roda zijn die met de winst naar huis gaat?

Jarno zet een slot offensief in. Na een lange solo, bijna vanaf ons eigen doel, lijkt de puf er een beetje uit. Zijn schot mist wat kracht en zuiverheid en gaat naast.
Niet veel later weet hij Achterveld toch weer op voorsprong te brengen met een strak schot in de hoek: 7-6!

Jarno.jpg

Jarno probeert via de linkerflank voorbij een woud van Roda-spelers te komen.

Wanneer er twee man van Roda opstomen, staat daar onze buffel Max. Hij wijkt niet en houdt in zijn eentje deze twee spelers tegen, pakt de bal af en stoomt op naar voren. Hij schiet de bal snoeihard op het doel, maar de bal wordt goed gered door de keeper.

Dan volgt het verlossende eindsignaal en kan leider Sander opgelucht ademhalen dat zijn kamikaze-tactiek hem niet fataal is geworden. Hij mag de spelers dankbaar zijn dat ze zo gebuffeld hebben en daarmee de overwinning uit het vuur hebben gesleept. Hiermee hebben ze voorkomen dat hij door woedende voetbalmoeders het complex zou zijn afgejaagd.... 

Volgende week is leider Gert er gelukkig weer, dus zal er weer met een normale juiste tactiek ten strijde worden getrokken!