Ouderwetse felle strijd in de derby van Leusden met spectaculaire laatste vijf minuten
maandag 14 september 2020

S.V. Achterveld JO10-2

Op deze mooi zonnige nazomerdag staat de enige echte derby van de gemeente Leusden op het programma: Roda JO10-8 - Achterveld JO10-2. Iedereen heeft weleens zo'n derby meegemaakt waar de vonken vanaf vlogen. Zou er daar vandaag weer eentje bijkomen?

De voorbereiding begint enigszins chaotisch. We missen vandaag leidster Anita, maar ze heeft een goede vervanger geregeld, Reinard! Al had ie daar niet helemaal op gerekend en dacht hij vandaag rustig langs de kant te kunnen gaan staan kijken naar de wedstrijd (misschien vooral ook omdat hij de avond daarvoor een gezellig avondje had gehad... net als leider Sander overigens).

We rijden de parkeerplaats van Kerstens Sportpark nog niet af of Sander trapt meteen op de rem en springt in paniek uit zijn auto. Hij heeft alleen de drie dames van ons team in zijn auto ziet hij opeens, passen er bij Reinard wel 5 jongens in? Na snel tellen komt hij niet verder dan 4 jongens.... gelukkig is Reinard wel scherp en merkt op dat Jan vandaag afwezig is. Opgelucht kunnen we onze rit richting Leusden voortzetten.

Nadat we daar op de altijd drukke parkeerplaats eindelijk een vrij plekje hebben gevonden, begint bij het aanmelden al meteen de koude oorlog. Zowaar hoeven we een keer niet op het achterste veld te voetballen (wat we in de tijd dat Reinard en Sander zelf voetbalden altijd wel moesten), maar er werd ons gemeld dat er geen kleedkamer beschikbaar is voor ons team. Gelukkig hebben de kinderen hun wedstrijdtenue al aan, dus lopen we met tassen en al naar het veld toe. We mogen weer heerlijk op het vers gemaaide gras voetballen, wat nog een beetje nat is van de dauw. Dat belooft wat voor de wedstrijd, zo'n mooie ouderwetse grasmat!

Wat betreft psychologisch voordeel, altijd belangrijk tijdens een beladen derby, beginnen we goed. We zijn veel eerder aanwezig op het veld, dus kunnen kiezen aan welke kant we starten. Wanneer uiteindelijk ook Roda arriveert en de spelbegeleider kan de strijd losbarsten.

Helaas is Roda niet onder de indruk van ons psychologische voordeel en weten ze de bal al snel achter Aaron, die vandaag ons doel verdedigt, te schieten: 1-0. Maar we laten ons niet uit het veld slaan en onder aanvoering van Rik gaan we op zoek naar de gelijkmaker. Eerst sprint Rik langs de lijn richting het doel van Roda, waarna hij de bal net over schiet, daarna weet de keeper redding te brengen, wanneer Rik alleen op hem afkomt.

De rest van het team wordt meegenomen in het fanatisme van Rik. Iris en Emma gaan vol de strijd en zetten Roda onder druk. Iris beukt zich erdoor en laat zich niet kisten tussen de grotere verdedigers van Roda. Een schot van Emma weet de keeper Roda helaas voor ons weer te redden. Achterin blijft het opletten, want Roda heeft een paar rappe spelers die er gevaarlijk uitkomen. Maar wij hebben Milo achterin staan, die menig aanval onschadelijk maakt. Wanneer er toch een tegenstander Milo weet te passeren, is het Aron die scherp staat en de bal weet te keren.

Wanneer Milo opstoomt langs lijn, passeert hij een paar tegenstanders, maar strand hij op verdediger. Deze kaatst de bal echter terug naar Milo, waardoor hij alsnog de kans krijgt op doel te schieten. Weer redt de keeper.

Rik heeft in gedachten een snoeihard schot van afstand.... de uitvoering is echter iets minder en gaat huizenhoog over. Hij kan er zelf wel om lachen.

20200912_100229.jpg
Rik jaagt op zijn tegenstander.

De wedstrijd golft op en neer, kansen zijn er voor beide teams, maar de bal lijkt er niet in te willen. Wanneer weer Iris en Emma samen fel duelleren om de bal, komt deze uit kluts bij Jochem terecht. Hij snelt richting het doel en schiet prachtig laag in de hoek, maar net naast.
Uiteindelijk krijgen we loon naar werken en weet Rik eindelijk het net te vinden, hij schiet prachtig hard en hoog binnen: 1-1!
Helaas antwoord Roda direct. Ook nu schieten ze de bal weer hoog over Aaron, die kansloos is op dit mooie schot: 2-1. We moeten dus weer op zoek naar de gelijkmaker.

20200912_100530(0).jpg
Milo kapt mooi een bal weg, voordat zijn tegenstander erbij kan.

Wanneer Iris ziet dat iedereen naar voren snelt roept ze: "ik ben de spits", maar rent toch goed naar achteren om Aaron te helpen met de verdediging.

In de rust komt het broertje van Jochem erbij staan. Hij stopt zijn mond vol met snoepjes die hij in zijn zak heeft. Op de vraag hem of hij de kinderen wil belonen met een snoepje wanneer ze deze wedstrijd winnen antwoord hij: "nee, dan heb ik ze allemaal al opgegeten". Daar gaat het plannetje van de leiders om de kinderen een extra motivatie te geven....

Direct na de rust zorgt Rik voor gevaar. Hij stuurt Iris diep en loopt goed door. Iris ziet dit en geeft de bal terug aan Rik die hard op de keeper schiet. Waar de gelijkmaker in de lucht lijkt te hangen is het toch weer Roda dat scoort: 3-1.
Jochem klaagt dat zijn tegenstander hem continue wegduwt. Daarop vertellen de leiders Jochem dat hij het duel zelf best wat steviger in mag gaan, maar wel op een eerlijke manier.

Zoals het hoort in een derby worden er felle duels uitgevochten en blijven wij met z'n allen keihard werken en laten ons koppies niet hangen. Sofie verovert goed de bal en geeft deze mee aan Rik. Hij schiet de bal net voor het doel langs. Maar niet veel later schiet hij de bal uit een goede voorzet van Iris beheerst binnen: 3-2! We voelen dat er meer in zit.

20200912_101604.jpg
Rik stoomt op naar voren met de bal.

Bijna scoort Iris de 3-3 maar ze komt net een teenlengte tekort om de bal binnen te tikken.
Iris, Sofie en Rik jagen op 1 verdediger die de bal heeft. Hij raakt in paniek en schiet de bal naar voren. Jochem let goed op, sprint naar de bal en schiet deze van afstand prachtig over de grond in de hoek 3-3!

20200912_103513.jpg
Sofie (nr. 7), Emma (nr. 5) en Iris (nr. 8) zien hoe het schot van Jochem prachtig in het doel vliegt.

De derby ontbrand en wordt steeds feller. Er wordt gestreden om iedere meter. Weer staat Iris scherp voor het doel, maar weer blijken haar tenen net 1 centimeter te kort om de bal net dat laatste zetje te geven richting het doel. Waar wij fel aandringen, is het toch weer Roda dat met een snelle tegenaanval weet te scoren: 4-3.

20200912_102356.jpg
Sofie draait mooi weg bij haar tegenstander. Jochem kijkt tevreden toe.

Ook deze tegenslag brengt ons niet van de leg. Met een verre uittrap Aaron lanceert hij Rik. De keeper van Roda is echter snel zijn doel uit om de bal weg te schieten. Rik krijgt de bal echter vrij snel toch voor zijn voeten en haalt prachtig uit. Hij ziet de bal op de paal uiteenspatten.

De druk van Achterveld neemt toe. Het wachten is op een doelpunt. Weer zetten Emma en Iris de verdedigers van Roda vol onder druk. Roda krijgt de bal niet weg. Rik staat geduldig te wachten tot hij de bal uit de drukte voor het doel van Roda voor zijn voeten krijgt. Hij schiet de bal beheerst tussen een woud van benen binnen 4-4!

20200912_102359.jpg
Iris duelleert fel met haar tegenstander.

De wedstrijd wordt steeds intenser, er vinden vele felle duels plaats. Niemand verzaakt en lijkt te willen verliezen. Een ware derbystrijd dus! Voor de derde keer blijkt dat Iris toch maar eens moet kijken of ze geen grotere schoenen moet kopen, wanneer ze bij een corner van Rik weer 1 centimeter tekort komt om de bal binnen te tikken. 
Dan breken de laatste vijf minuten aan. Hierin waarin het spel zo snel gaat en er zoveel gebeurt, dat het voor de aanwezige toeschouwers haast niet meer bij te houden is.

20200912_103316.jpg
Rik houdt spectaculair een bal tegen, zodat Aaron niet actie hoeft te komen.

Eerst wordt Rik gehaakt op het middenveld. De goed leidende spelbegeleider geeft Achterveld een vrije trap. Jochem bedenkt zich geen moment, legt de bal razendsnel neer en schiet de bal van eigen helft meteen op het doel. Bij Roda staan ze niet op te letten, de bal vliegt langs alles en iedereen heen, ook langs de keeper en vliegt prachtig laag over de grond in het rechter hoekje binnen: 4-5! Voor het eerst staan we voor in deze wedstrijd!

Maar net als eerder deze wedstrijd heeft Roda razendsnel een antwoord en schieten meteen 5-5 binnen. Wij lijken wat van slag, want onze aftrap wordt meteen onderschept door Roda. Ze lijken de winnende te gaan scoren, wanneer er een speler alleen op Aaron af komt. Hij schiet de bal van dichtbij hard op het doel. Aaron redt fenomenaal met zijn hoofd!

20200912_100244.jpg
Aaron schiet een doeltrap naar voren.

Vlak voor tijd is het toch Roda dat het winnende doelpunt lijkt te maken, wanneer ze de 6-5 scoren. Er is nog een halve minuut te spelen wanneer Roda er weer gevaarlijk uitkomt. Jochem die vandaag het team op sleeptouw heeft genomen met zijn strijd, heeft de woorden van de leiders in de rust blijkbaar goed tot zich genomen. Zijn tegenstander lijkt hem weg te willen duwen met zijn schouder, maar Jochem zet zijn lichaam er goed in, waardoor dit keer zijn tegenstander valt. Jochem passt de bal meteen door naar Rik, die de bal prachtig binnen schiet: 6-6! Zo weten we in de laatste seconde de zeer terechte gelijkmaker te scoren in deze zeer vermakelijke wedstrijd!

20200912_103336.jpg
Jochem neemt de bal mee naar voren.

Beide teams krijgen een daverend applaus van de aanwezige toeschouwers die hebben genoten van een heerlijke felle wedstrijd tussen twee aan elkaar gewaagde teams!

En Wessel, die heeft woord gehouden.... zijn zakken waren leeg, alle snoepjes had ie lekker zelf op gegeten.