"Stelletje ouwe kranten" Achterveld JO8-1 winnen "gewoon" weer
zondag 9 december 2018

S.V. Achterveld Achterveld JO8-1

Je hebt van die dagen dat je denkt: waarom zit mijn kind eigenlijk op voetbal? En niet op een zaalsport of een zomersport?

Vandaag was zo'n dag dat de ouders van de spelers van Achterveld JO8-1 dit dachten... Op deze regenachtige dag zetten we koers richting Woudenberg om daar tegen de plaatselijke trots te mogen spelen. Vandaag de laatste wedstrijd van de najaarscompetitie, dus nog geen tijd voor een winterslaap.

Dit seizoen loopt tot nog toe zeer voorspoedig, we hebben op een na alle wedstrijden gewonnen en al meer dan 100 doelpunten gemaakt, fanatieke inzet van de kinderen geen "klagende" ouders (van ons eigen team) langs de lijn. Zelfs wat betreft de weersomstandigheden hebben niks te klagen. Nog geen vorst of regen gehad op de wedstrijddagen. Je zou dus zeggen: topseizoen.

Zat er dan geen slechte wedstrijd tussen? Nee, eigenlijk hebben de spelers iedere wedstrijd hun uiterste best gedaan, dus hebben we als leiders daar niks op aan te merken.... tot vandaag... 

Vandaag is het dan de dag, die ieder seizoen wel een keer langskomt, de dag dat het gewoon niet wil en we allemaal een off-dag lijken te hebben.

20181208_094037.jpg

De voorbereiding verliep als alle andere, geconcentreerde spelers die luisteren naar de aanwijzingen. Ook de warming-up verliep voorspoedig.

Maar toen de wedstrijd. De tegenstander heeft net als wij 9 spelers en wil, gezien het regenachtige frisse weer, 7 tegen 7 spelen, zodat de kinderen niet teveel wissel hoeven te staan. Zit op zich wat in, al zijn onze ervaringen niet al te best. Wanneer je de bovenliggende partij bent, wordt het alleen maar lastiger met meer tegenstanders voor je neus. En de kinderen lijken de structuur kwijt met een speler extra in het veld.

Ons voorgevoel blijkt helaas juist... Waar we blij waren dat de Sint het land uit was, dachten we …. blijken de kinderen nu of nog met hun hoofd bij het Sinterklaasfeest, of met hun gedachten al bij het kerstdiner... maar de winterslaap lijkt al vat op ze te hebben.

Het spelplezier lijkt ver te zoeken. Ze lopen ongeorganiseerd over het veld en lijken af en toe niet weten wat ze aan het doen zijn.

20181208_100914.jpg
Jochem en Jarno vermaken zich prima onder "moeders" paraplu (nou eigenlijk is ie van leider Sander).

De wisselspelers hebben wel lol en zijn drukker met een paraplu, dan met het kijken naar wat hun teamgenoten ervan bakken.

Oh ja, vorige week werd de leider van de tegenstander verweten dat ie nogal negatief aan het coachen was... en het vooral op deze jonge leeftijd gaat om positief zijn naar de kinderen toe. Dus zal een poging wagen de wedstrijd met een positieve blik te verslaan.

Woudenberg blijkt al snel een maatje te klein voor Achterveld, het spel vindt met name plaats op hun helft. Alleen weten we het veldoverwicht nog niet in doelpunten uit te drukken.

20181208_102210.jpg
De vraag is wat Ben hier aan het doen is... Zal ie de bal willen, of Jochem waarschuwen voor de tegenstander die in zijn rug zit? 

Rik glipt als een slang langs de zijlijn voorbij zijn tegenstanders, komt bij de achterlijn en probeert op doel te schieten. Zijn schot rolt voor het doel langs.

20181208_103453.jpg
Rik sprint langs de lijn naar voren.

Iris is net te laat om een voorzet van Kevin richting het doel te krijgen. Emma vecht menig strijd uit op het middenveld. Matthijs tikt de bal uit een corner met een subtiele voetbeweging bijna binnen bij de eerste paal.

20181208_101003.jpg
Matthijs snelt er met de bal vandoor.

Max staat zoals gebruikelijk de eerste helft op doel en heeft vanochtend niks te doen. Hij doet toch een poging om in het verslag te komen, door een simpele bal die zijn kant op rolt op de een of andere bijzondere manier toch nog gevaarlijk te laten lijken, door de bal langs zich heen te laten rollen. Max draait zich alsnog snel om en weet de bal net voor de doellijn nog te stoppen.

20181208_101729.jpg
Max verzekert zich weer van een vernoeming in het verslag.

Max trapt de bal snel uit richting Jarno. Die schiet de bal van ver hard en laag op het doel, waar de keeper de bal mooi weet tegen te houden met zijn voet.

20181208_102342.jpg
Ben probeert de bal onder controle te krijgen.

Uiteindelijk zal Jarno toch nog voor de rust de bevrijdende 0-1 maken. Hij sprint met de bal naar voren en schiet deze hoog over de keeper tegen de touwen: 0-1!

20181208_101816.jpg
Jarno en Iris gaan een sprintduel aan om eerder bij de bal te zijn dan hun tegenstandster.

Bij Woudenberg speelt een heel klein meisje. Op het moment dat ze het veld in komt, blijkt ze zeer behendig te zijn en leuk te kunnen voetballen. Tot onze verbazing gaat zij de tweede helft op doel. Zonde, want ze voetbalt zo leuk en ze kunnen toch beter een van de grotere jongens op doel zetten.

20181208_102340.jpg
Jarno merkt dat het "kleinere" meisje een goede balcontrole heeft.

Dus de tip voor de kinderen: schieten op dat doel en vooral wat hoger of in de hoeken, met zo'n kleine keepster op doel.

Maar zoals gezegd, de spelers van Achterveld hebben vandaag hun dag gewoon niet... ze doen van alles, behalve op doel schieten. Als de ballen al richting het doel gaan, gaan ze over of naast. Het zit er vandaag gewoon niet in.

20181208_104324.jpg
Jochem en Jarno lijken allebei de bal te willen hebben.

Toch weten we te scoren. Rik dribbelt een corner goed in en geeft de bal voor op Kevin. Voor Kevin een koud kunstje om deze bal wel binnen te schieten: 0-2!

Zoals vaker gezegd gaat het op deze leeftijd niet om winnen, maar om plezier hebben. We staan dan nu wel met 0-2 voor, maar er lijken maar weinigen plezier te hebben. En dat geldt zeker voor de weer trouw meegereisde ouders. Een van de ouders, we zullen geen naam noemen, maar voor "straf" krijgt ze de wastas mee vandaag, irriteert ze blijkbaar mateloos en weet zich niet meer in te houden: "ga nou eens voetballen, stelletje oude kranten", roept ze in haar frustratie.

En ongelijk kunnen we haar niet eens geven, want wij als ouders staan te koukleumen in de regen en worden zeker niet getrakteerd door het aanschouwen van een hartverwarmend potje voetbal.

Maar goed, als verslaggever probeer ik de wedstrijd met een positieve blik weer te geven. Complimenten vandaag voor de leiders van Woudenberg, de spelbegeleider en de ouders langs de lijn. Zij begrijpen dat de kinderen gewoon lekker een potje moeten voetballen, zonder dat wij als volwassenen ons er al te veel mee bemoeien. En vooral: positief aanmoedigen!

20181208_102316.jpg
Emma haalt uit.

Wanneer Jochem de bal uit weer een corner van Rik voor zijn voeten krijgt, haalt hij van afstand uit en schiet de bal over ons dappere kleine keepstertje van Woudenberg: 0-3!

Maar dan volgt er toch nog een moment, wat je dag weer helemaal goed maakt. Jochem juicht terecht na zijn mooie doelpunt, maar realiseert zich dan ook nog even dat het keepstertje niks aan te rekenen is. Hij zegt: "maar zij kan er ook niks aan doen", doelend op haar lengte. Dat noemen we nou sportiviteit Jochem! Dat is veel belangrijker dan het maken van doelpunten of het winnen van wedstrijden!

20181208_105612.jpg
Ben duikt naar de bal bij de penalty-serie.

En zo vergeten we heel gauw deze wedstrijd en keren we met de opmerking van Jochem toch nog met een positief gevoel terug naar Achterveld.

Hopelijk weten de kinderen de winterslaap nog even uit te stellen, want volgende week gaan we een poging wagen om ons bekeravontuur te verlengen. We spelen dan om 9 uur thuis tegen VVZA.

Zoals zo vaak gezegd: het gaat niet om winnen, maar om het spelplezier..... al zullen we volgende week net als VVZA, toch stiekem wel graag willen winnen.... Dus het belooft weer een spannende wedstrijd te worden, met hopelijk een betere instelling van de spelers in het veld (maar ook de ouders buiten het veld....). En in de hopelijk door de moeder van Matthijs weer schoongewassen tenue's!