maandag 1 april 2019

S.V. Achterveld 4

30 Maart. Historisch gezien een dag waarop grote gebeurtenissen plaats vinden. Zo werd precies 38 jaar geleden de Amerikaanse president Ronald Reagan neergeschoten. Nog 36 jaar eerder, in 1945, passeerden Canadese troepen de Duits-Nederlandse grens, waarmee de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland in gang werd gezet. Willem Alexander (Willy voor intimi) en Maxima maken op 30 maart 2001 hun verloving bekend op de Nederlandse televisie en op voetbalgebied boekt Georgië op deze dag de grootste overwinning uit zijn geschiedenis door Armenië met 7-0 te verlaan. (voor de voetbalquizliefhebbers: Wie had er met 3 doelpunten een belangrijk aandeel in deze overwinning?) 

 

Ook het vlaggenschip van SV Achterveld, onderweg naar de uitwedstrijd tegen koploper VRC 4, stond een grote gebeurtenis te wachten. Er doemde zich namelijk meteen een enorm probleem op. El Capitano, getergd door echte mannenpijntjes, kon deze kraker helaas niet mee doen. Wie moest deze ontzettend belangrijke rol dan op zich nemen? Meteen werd er gezocht naar Vice-Captain Marthijn. Marthijn, al sinds de oprichting van dit elftal de Vice-Captain. Marthijn, die het met elke aanvoerder die het 4e heeft gehad goed kon vinden. Marthijn, de goedheid hemzelve en fervent karaoke DJ. Het 2e eltal was zowaar vrij, dus het kon toch niet anders dan dat hij ergens rond liep op het sportcomplex van VRC? Maar niets bleek minder waar, Marthijn was spoorloos. 

 

Het nieuws sloeg in als een bom. Het elftal werd geconfronteerd met het verlies van beide aanvoerders en onderging de 5 fasen van rouw.  De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross schreef er in 1969 al over in haar boek ‘On Death and Dying’ . 

  1. Ontkenning: Dit is niet mogelijk! Een elftal kan niet zomaar zijn beide aanvoerders verliezen.. 

  1. Woede: Waarom moet dit uitgerekend ons nu weer overkomen? Waarom doen die twee *Beeep* niet gewoon mee?” 

  1. Onderhandeling: “Als we ze nou eens heel lief vragen? Misschien krijgen we ze dan toch nog zover om mee te doen.” 

  1. Depressie: “We geven het op..” (een doodse stilte hing in het kleedlokaal. Sporadisch klonk een harde snik. Tranen werden aan het shirt afgeveegd.) 

  1. Aanvaarding: “We moeten toch door.. Wat zijn onze opties?” 

 

Kevin 

Waarom WEL? Een technisch zeer begenadigd voetballer, misschien wel onze beste voetballer. Het is eigenlijk een wonder dat hij de aanvoerdersband nog niet om heeft gezien zijn nauwe banden met Onze Grote Leider Harry. 

Waarom NIET? Het machtsblok wat zou kunnen ontstaan als vader en zoon de scepter zwaaien zou een nieuw tijdperk kunnen inluiden waar zelfs Kim Jong-un jaloers op zou zijn. Jarenlang hebben Robin en Willem Sr. dit nog maar net kunnen voorkomen.  Is het deze wedstrijd waard om dat allemaal te grabbel te gooien? 

 

Rick 

Waarom WEL? Ondanks de komst van Roland wordt Rick nog altijd gezien als dé absolute Nestor en één van de belangrijkste sterkhouders van het elftal. 

Waarom NIET? Zijn voorliefde voor Harderwijk doet hem waarschijnlijk de das om. Voor het zelfde geld vertelt Rick volgend jaar zijn moppen in de kleedkamer van Zwart-Wit ’63. Echte clubliefde is eerder uitzondering dan regel dezer dagen. 

 

Dave* 

Waarom WEL? Dave is een echte mooi weer voetballer. Nu de temperatuur en het aantal zonuren weer oplopen zou dit wel eens zijn dag kunnen worden. 

Waarom NIET? De blauwe luchten zorgen er ook voor dat de vliegtuigen zich beter laten spotten. Een aanvoerder kan zich natuurlijk niet laten afleiden door het gebrom van een Boeing 747-8F aangedreven door Pratt & Whitney JT9D high-bypass turbofan motoren. 

*Waarom NIET 2? Dave is natuurlijk ook geen zekerheidje als het aankomt op vroege uitwedstrijden. Ook deze aanvangstijd was hem te machtig en Dave werd keurig bij aanvang van de 2e helft afgezet door zijn oudere broer (en onze trotse tassensponsor) Alex. 

 

Joris 

Waarom WEL? In het dagelijks leven is Joris woordvoerder voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij weet als geen ander hoe hij zich moet presenteren en hoe hij de juiste uitstraling moet overbrengen. 

Waarom NIET? Zodra Joris de lijnen van het voetbalveld betreedt is er van deze uitstraling weinig meer over. De meest gehoorde vergelijking is die van een blind peerd met oogkleppen op. 

 

Tim van Beurden 

Waarom WEL? Over uitstraling gesproken! Met zijn gelakte schoenen en gelikte uiterlijk is Tim het ideaal waar het hele elftal naar zou moeten streven. Een perfect uithangbord voor ons elftal en in zijn eentje verantwoordelijk voor de verdubbeling van het aantal vrouwelijke toeschouwers. Is daarnaast ook niet te beroerd om het 2e elftal uit de brand te helpen met zijn uitstekende keeperskwaliteiten. 

Waarom NIET? Hele boeken zijn er over geschreven en vele studies zijn er naar gedaan, maar allemaal komen ze op het zelfde neer.  Je maakt je keeper geen aanvoerder, hij staat simpelweg te ver weg.  

 

Frank 

Waarom WEL? Matthijs de Ligt en Dennis Kok (een illuster duo) tonen aan dat het kan. Aanvoerder zijn terwijl je de jongste van het elftal bent. Nu Dennis de rol van Benjamin heeft afgedragen aan Frank, zou dit het moment kunnen zijn om hem de (zelfgekochte) aanvoerdersband om te schuiven. Leeftijd is maar een getal. 

Waarom NIET? De jeugdigheid van Frank komt helaas met zijn gebreken. Zijn gemiddelde van 23 minuten per wedstrijd is net iets te karig om in aanmerking te komen. 

 

Terwijl de namen van Olaf, Karel, Corno, Daryl, Mark en Dennis Blom de revue nog moesten passeren, kwam Harry driftig binnen lopen. Zonder iets te zeggen gristte hij de aanvoerdersband uit de wastas en schoof deze om de arm van Kevin. Aan alle discussie kwam een eind. We konden starten aan de eerste helft. 

 

Kevin pakte zijn taak serieus op en liet meteen het eerste wapenfeit noteren. Hij won de toss en verdubbelde daarmee het aantal keren dat de toss dit jaar werd gewonnen door ‘El Capitano’. Helaas was dit geen aanzet voor de start van een goede wedstrijd. Ondanks het balbezit van zo’n 60% waren de kansen voor VRC. Dit elftal stond niet voor niks bovenaan en met de rust stond de 3-0 al op het scorebord.  

Harry greep in. Met Rick en Dave werden twee ervaren krachten ingebracht die de wedstrijd moesten doen kantelen. De wissels hadden hun effect en de tweede helft was lang zo slecht nog niet. Een prachtige krul van gastspeler Luuk (ja Luuk,waar menig speler vooral wordt afgezeken in het wekelijkse verslag, zowaar een positieve vernoeming voor jou!) bracht de spanning terug in de wedstrijd. Helaas viel de 3-2 van Kevin te laat en werd er alsnog verloren. 

 

Zo, dat was de alinea over de wedstrijd weer. Terug naar de randzaken. Het gemis van ‘El Capitano’ bleek helaas toch te groot om de overwinning uit het vuur te slepen. Het is te hopen dat hij snel terug keert, want andermaal bleek maar weer dat het 4e schip toch vrij stuurloos is zonder zijn kapitein! Volgende week spelen we thuis tegen Valleivogels tijdens ‘Super Saturday’ met DJ Remy Brandhout! Uhm.. Branta!

Blijf vooral uw vragen insturen, want de lezersbriefeditie van dit verslag zal op veler verzoek weer terugkeren!