Aan de slag met een pedagogisch sportklimaat
vrijdag 18 augustus 2023


Van trainers, zowel professionals als vrijwilligers, wordt steeds meer aandacht gevraagd voor het gedrag van spelers en de oh zo belangrijke groepsdynamiek. Uit onderzoek van NOC*NSF blijkt dat trainers daar gemiddeld 80% van hun tijd mee bezig zijn. Oftewel, het overgrote gedeelte van de trainingstijd besteedt de trainer aan het leren omgaan met winnen en verliezen, op tijd komen, samenwerken, inzet, discipline en veel meer.

Dit is natuurlijk een hele uitdaging, vooral wanneer je als vrijwilliger weliswaar supergemotiveerd, maar wel ongeschoold bent. Steeds vaker hebben trainers vragen over hoe zij het beste om kunnen gaan met bepaald gedrag. En eigenlijk hebben ze een helpende hand nodig. De pedagogische commissie van onze voetbalclub staan klaar voor trainers / vrijwilligers. De PC bemoeit zich niet met spelinzicht en tactiek, maar puur naar het pedagogische gedeelte. Daar ligt onze kracht en ervaring! Deze expertise willen we graag delen, waardoor we elkaar helpen en van s.v. Achterveld een nog mooiere club maken.

Ter info: We gaan niet met vingertjes wijzen of ongevraagd observeren / advies geven. Wij staan te allen tijde achter de trainer en ondersteunen alleen wanneer daar behoefte aan is en de situatie daarom vraagt. Het pedagogisch sportklimaat zal, met inspraak van bestuur, trainers en nog te ervaren praktijkmomenten, gedurende het seizoen steeds meer vorm krijgen. Ons inziens zijn er in ieder geval tal van mooie kansen die we samen kunnen realiseren.

Vanaf het nieuwe seizoen maken wij dus de start als PC. Ontstaan er nu al vragen of opmerkingen? Je kunt ons het beste een mail sturen via pc@svachterveld.nl of natuurlijk gewoon iemand van de pc benaderen op de club. Hieronder stellen wij ons zelf voor en bieden we een klein inzicht over de planning voor de komende periode.

De pedagogische commissie bestaat uit:

  • Jette Keuken
  • Yvonn van de Grootevheen
  • Jolanda Noorlander
  • Tessa van Doremaele
  • Renske Zevenbergen
  • Jelle Neumann
  • Sjoerd Versteeg (namens de buurtsportcoaches)
  • Sander Tolboom (namens het bestuur)

 

Planning komende periode:

 - 28 augustus lopen we een rondje over de velden om ons zelf voor te stellen aan de trainer en leiders van de jeugdelftallen t/m de onder de 13 jaar. Pedagogisch team komt dus voor de eerste keer laagdrempelig in actie.

- Er zullen in september en oktober start-/ kennismakingsgesprekken worden gevoerd door het pedagogisch team onder leiding van Yvonn en Jetteke.

- 2 oktober verzorgen we eerste een trainers- informatieavond. De trainingen worden, onder voorbehoud van beschikbaarheid buurtsportcoaches, collega`s SNO en studenten, gedeeltelijk overgenomen.

- 20 november organiseren we een vervolgavond voor de trainers. (Wellicht te combineren met een cursus vanuit de NOC NSF?) 

 

Voorstel stukjes van (een aantal) leden van de pedagogische commissie:

Jetteke: 

Hoi ik ben Jetteke, ik woon 14 jaar in Achterveld samen met Gerard. Zelf heb ik jaren gevoetbald en inmiddels voetbalt onze zoon in de JO13 bij SVA. Naast de vrijwilligers taken als ouder van zijn team, neem ik ook deel aan de pedagogische commissie (PC). Daarin vind ik het leuk om trainers en leiders te ondersteunen met een pedagogische vraag. Als je een vraag hebt, stem ik mijn ondersteuning af op wie jij bent als trainer. Ik ben doortastend, positief en enthousiast. Ik kijk er naar uit om mijn steentje hierin bij te dragen.

Jetteke.png

Yvonn

Hoi ik ben Yvonn en ben al 16 jaar trots lid van de vereniging (inmiddels dames 1)  en woon al mijn hele leven in Achterveld. Vanwege mijn achtergrond in de pedagogiek en als leerkracht, wordt ik er blij van om mensen te helpen bij pedagogische vragen. Vandaar dat ik lid ben van de pedagogische commissie. In de club kom je mij regelmatig tegen. Ik kijk ernaar uit om in contact te komen met jullie en hoop dat als je twijfelt, dat je ons belt of appt.

 Yvonn.png

 Jolanda

Mijn naam is Jolanda Noorlander en ben nu ruim 7 jaar als ouder betrokken bij de club. Vanaf 2020 ben ik ook leider geworden van een van de jeugdteams en sinds een jaar voetbal ik met veel plezier bij de dames van de 7 x 7 op de vrijdagavond. Vanuit mijn ervaringen als leider zie ik dat het soms knap ingewikkeld kan zijn om voor een groep kinderen te staan met verschillende kwaliteiten, behoeftes en soms uitdagingen. Daarom wil ik vanuit mijn pedagogische achtergrond graag meedenken over het pedagogische beleid en ondersteuning aan de trainers en leiders. Ik denk dat we als club een mooie toevoeging kunnen zijn binnen SVA! 

Tessa:

Mijn naam is Tessa en ik woon sinds 2019 samen met Floris in Achterveld. Ik heb 10 jaar in de kinderopvang gewerkt als pedagogisch medewerker en pedagogisch coach. 2 jaar geleden heb ik de overstap gemaakt en ben ik in het onderwijs gaan werken. Daarnaast zit ik in de afstudeerfase van de opleiding HBO Pedagogiek. Mede door Floris zijn enthousiasme over SVA, ben ik ook enthousiast geworden over de club en vind ik de pedagogische commissie een mooi en nuttig initiatief waar ik graag onderdeel van ben. Vanuit mijn pedagogische achtergrond denk ik graag mee over pedagogische vragen. Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten en bij vragen te ondersteunen, zodat we met elkaar het positief pedagogisch sportklimaat voor de jeugd bij SVA kunnen blijven ontwikkelen.

Tessa.png 

Sjoerd:
Mijn naam is Sjoerd Versteeg, 35 jaar, vader van drie zoons, gek van sport en vanaf mijn 14e al actief als jeugdtrainer. Nu trainer/coach van de jo11-1 van v.v. Woudenberg; het team van mijn oudste zoon. Verder ben ik buurtsportcoach voor de gemeente Leusden en Achterveld en dat combineer ik met mijn werk bij SNO de sportieve naschoolse opvang. Tevens ben ik initiatiefnemer van het project “een positief en veilig pedagogisch sportklimaat”. Ik ben ervan overtuigd dat we met de PC de expertise in huis hebben om trainers / coaches te kunnen ondersteunen en begeleiden waar gewenst. Met onze ervaring en deskundigheid kunnen wij helpen bij lastige situaties binnen de groepsdynamiek en/of negatief gedrag van het individu. We doen het SAMEN voor de jeugd!
Vragen? Neem gerust contact met me op via info@snoleusden.nl.   

Sjoerd.jpg