Meest memorabele kampioenswedstrijd SV Achterveld op 24 april 1977, arbiter gemolesteerd
zondag 17 mei 2020

Na vele weken in spanning te hebben gezeten is Achterveld dan nu toch kampioen geworden van de 2e klasse. Door een 2-2 gelijkspel tegen de Barneveldse Ambonnezenploeg Maluku Muda werd het benodigde laatste winstpunt vergaard.
Zeer vele dorpsgenoten hebben hun ploeg vergezeld en waren aanwezig op het veld van “De Biezen” in Barneveld. De wedstrijd, en dat was te voorzien, had geen hoog spelpeil te zien gegeven, daarvoor waren de belangen voor bede partijen te groot. Ook Maluku Muda had bij winst nog kans op promotie. Zo ver is het echter niet gekomen.

De wedstrijd stond onder leiding van dhr. Tuin uit Amersfoort die correct leidde en de strijd goed onder controle had. De weersomstandigheden waren slecht, veel wind en een fikse hagel en regenbui. Achterveld begon meteen met een aanvallend concept en zette daardoor de gastheren meteen onder flinke druk.

De verdediging onder leiding van de 40 jarige voorstopper kon de eerste aanval controleren. In de 10e minuut kreeg Achterveld een vrije te trap te nemen. Deze werd benut door Jan Kerkhof na goed aangeven van Herman van Ruitenbeek. Maluku Muda had hierop zijn antwoord al gauw klaar en toog ten aanval via de snelle vleugelspeler. De snelle linksbuiten N. Patessina kon met een vliegend schot via de binnenkant paal doelman Tolboom passeren: 1-1. De strijd lag dus weer geheel open. Achterveld was bijzonder actief en speelde veel beter dan een week geleden tegen Dorestad. Jan Kerkhof was een goede spelverdeler en zette zijn vleugelspelers voortdurend aan het werk. Het werd nu een strijd wie of het sterkste middenveld zou hebben en beide partijen gaven elkaar geen strobreed toe.

Onder het veelkoppige publiek waren ook een groep Utrechters van Rivierenwijkers die ook nog belangen hadden wanneer Maluku Muda zou winnen. Deze supporters hebben zich fiks geroerd langs de lijn en dit kwam het spel in het veld vaak niet ten goede. Scheidsrechter Tuin moest dan ook herhaaldelijk de strijd onderbreken om een vrije trap wegen ongeoorloofd spel. IN de stand voor de rust kwam echter geen verandering.

Na de rust een fel aanvallend Maluku Muda. Men moest winnen en speelde dus alles of niets. De Achterveld verdediging kwam onder grote druk en begin een overtreding welke bestraft werd met een vrije trap. Op 25 meter afstand van doelman Tolboom werd deze genomen. In eerste instantie kon die bal door de uitstekende keeper worden gekeerd. De bal kwam voor de voeten van de snelle T. Abraham die onhoudbaar scoorde: 2-1. Achterveld bleef zijn eigen spel spelen en gesteund door een sterk middenveld waarin Johan van Bekkum domineerde, rolde aanval op aanval op de Maluku Muda verte af.

In de 20ste minuut van de 2 helft kende de scheidsrechter bij een massale aanval, waarbij veel spelers in het strafschopgebied vertoefden, Achterveld een penalty toe.

Deze beslissing werd fel bekritiseerd door de thuisclub en ook het publiek ging zich ermee bemoeien en ging het veld op. Na 8 minuten heen en weer gepraat, waarbij scheidsrechter Tuin bij zijn beslissing bleef en nadat een official van de Afd. Utrecht zich ermee bemoeid had, werd de strafschop genomen. Herman van Ruitenbeek voltrok het vonnis en schoot de 2-2 binnen.

Hierna werd de strijd veel rustiger. Achterveld kreeg nog enkele corners die niets opleverden. Maluku Muda ondernam nog wel eens iets, doch kon alles niet in de strijd gooien daar Jan Kerkhof voortdurend op scherp stond. Daardoor natuurlijk ook nog al eens buitenspel kwam te staan evenals Herman van Ruitenbeek en de ingevallen Johan van Dalen (wissel voor Jan Boersen). Cor Hoogland zwoegde als vanouds en Toon Kalshoven en Hans Versteeg waren goede opruimers in de achterhoede. Onder grote spanning verstreken de laatste minuten maar het bleef 2-2.

Arbiter in kampioensduel gemolesteerd

Scheidsrechter W. Tuin uit Amersfoort zal de wedstrijd Maluka Muda – Achterveld niet snel vergeten. Na afloop van het duel werd hij door toeschouwers achterna gezeten en gemolesteerd. Het bestuur van Maluka Muda probeerde de arbiter nog wel te beschermen, maar kon niet voorkomen dat Tuin met een paraplu in het gezicht werd geslagen en naar het ziekenhuis moest. Na een aantal hechtingen kon de Amersfoortse arbiter huiswaarts keren.

Ook tijden het duel waren er ongeregeldheden. Supporters van Maluka Muda en Rivierwijkers, dat ook nog kampioenkansen had bij verlies van Achterveld, verhitten de gemoederen dermate dat het er in het veld ook niet beter op werd.

De Amersfoortse arbiter kende Achterveld zo’n 20 minuten na rust een penalty toe. De spelers van Maluka Muda protesteerden heftig tegen deze beslissing. “Ik stond twee meter van de Maluka Muda verdediger af, die de bal met de hand speelde. Zonder twijfel een penalty”, alsdus W. Tuin. De gemoederen werden gesusd en de wedstrijd zonder problemen uitgespeeld.

Langs de kant was het echter niet zo leuk. Met name de dug-out waar Achterveld-trainer Henny Baas en de reserve spelers zich bevonden moest het ontgelden. “De dug-out werd omver gegooid en de reservespelers en trainer werden met fietskettingen achterna gezeten,” aldus een Achtervelds bestuurslid.

Na afloop brak de hel compleet los in Barneveld. De Achterveldse spelers gingen met smerige voetbalkleren de auto’s in richting Achterveld. “We zijn niet langer dan twee minuten na de wedstrijd in Barneveld gebleven”, zei trainer Henny Baas. “Ik heb zelf een klap gehad tijdens het duel, toen ben ik maar aan de andere kant gaan staan. De Achterveld-spelers veilig in de auto’s , maar toen werd arbiter Tuin het mikpunt.

Maluka Muda supporters zaten de scheidsrechter achterna en dreven hem in een hoek”, aldus het bestuurslid van Achterveld. “Met vijf of zes man hebben ze de scheidsrechter toen enkele slagen toegebracht.”

“Ik ben inderdaad geslagen”, ga scheidsrechter Tuin toe. “Met een paraplu. Daarbij liep ik een wond op, die later in het ziekenhuis gehecht.” Arbiter Tuin wilde echter niet teveel kritiek uiten. “Maandag zal ik contact met de bond opnemen. Een aanklacht zal ik echter niet indienen. Wel rapporteer ik aan de bond”, zei hij. “Ik moet nadrukkelijk stellen dat het bestuur van Maluka Muda en de spelers mij uitstekend hebben geholpen.”

Dat was ook de mening van het Achterveldse bestuurslid. “Ik neem mijn petje af voor het bestuur van Maluka Muda. Zij hebben arbiter Tuin naar de kleedkamer gebracht en hem verbonden. Daarna hebben ze hem per auto buiten het voormalige kamp gebracht, waar Tuin in een andere auto spapte en naar het ziekenhuis is gebracht.”