Wake-up call Achterveld JO8-1 na ineenstorting in laatste 10 minuten
zondag 24 maart 2019

S.V. Achterveld JO8-1

De voorbereiding op de wedstrijd van vandaag begon gisteren (vrijdag) eigenlijk al. Aan het einde van de middag werd namelijk de bekerloting voor de kwartfinale bekend. En daar kwam uitrollen dat we aankomende zaterdag 30 maart al aan de bak mogen om te proberen de halve finale te behalen. En waar voor werd gevreesd voor een verre uitwedstrijd naar Enkhuizen, viel de loting iets gunstiger uit. Geen thuiswedstrijd, maar een uitwedstrijd naar De Rijp. De Rijp, hoor ik u denken, waar ligt dat dan. Nou, dat was wat wij zelf ook dachten. Na wat Googlen kwamen we erachter dat De Rijp ergens boven Alkmaar ligt. Volgens Routenet is dit "maar" 58 minuten rijden. Dus dat is toch 17 minuten korter dan naar Enkhuizen.

Maar goed, dat is volgende week. Vandaag spelen we ook een uitwedstrijd en qua afstand zou je dat een mooie opwarmer kunnen noemen voor volgende week. We spelen namelijk uit tegen Vriendenschaar in Culemborg, "slechts" 42 minuten rijden.

Naast dat alle aandacht uitgaat naar de aanstaande bekerwedstrijd en de lange reisafstand hadden we ook personele problemen. Waar Rik drie weken geleden met een hersenschudding (maar nu gelukkig weer fit), heeft nu zijn vriendinnetje Emma een hersenschudding na een ongelukkige botsing tegen een hek. Haar tweelingbroer Ben is geveld door de griep en kan dus ook niet mee. Een historische dag wat dat betreft voor de JO8-1, met een wedstrijd zonder een Van der Maasje. Max was dagen ook geveld door griep, maar lijkt net op tijd hersteld en is dus van de partij.

We vertrekken dus met 7 spelers richting Culemborg. Lijkt dus niet zo'n ingewikkelde puzzel om iedereen in een auto te krijgen. Leider Gert komt met het idee om de vier kinderen in zijn auto mee te nemen, zodat leider Sander drie moeders in zijn auto meekrijgt.  Tja... of kakellende moeders in je auto, of hyperige kinderen... waar wordt je vrolijker van?

De rit verloopt soepel, de paar wagenzieke kinderen lijken de autorit redelijk ongeschonden te hebben doorstaan. Alleen hebben we ook een "wagenzieke" moeder in ons midden, die wat bleekjes uit de auto stapt, Ze was nogal van slag dat we een brug over reden... die hebben we in Achterveld niet. Toen ze te horen kreeg dat we volgende week door de Zeeburgertunnel moeten, werd ze nog bleker? "Hoe lang is die tunnel dan?", we dachten een kilometer of twee. Maar op Wikipedia staat dat de totale lengte 946 meter bedraagt, waarvan maar 546 meter een gesloten deel is. 

Maar goed, dat is volgende week pas een horde die we moeten nemen. Nu eerste de wedstrijd tegen Vriendenschaar. Bij de warmingup valt op dat ze enkele grote jongens hebben lopen, maar ook een aantal kleine behendige mannetjes. Dat kan dus weleens een pittig potje worden. Daarnaast is het veld wat groter dan dat we gewend zijn.

De van griep herstelde Max begint op doel en krijgt meteen wat te doen. Een schot van afstand weet ie al grabbelent uit zijn doel te houden. Rik zorgt snel voor gevaar van onze kant. Hij verovert de bal en zet goed door. Zijn schot van afstand vliegt laag richting de hoek, maar de keeper redt goed. Niet veel later is Rik belangrijk op zijn vertrouwde plek in de verdediging, wanneer Vriendenschaar met 3 aanvallers er gevaarlijk uitkomen. Rik weet met een goed ingezette sliding de bal te veroveren en het gevaar onschadelijk te maken. 

Het spel vliegt op en neer met twee goed voetballende ploegen. Jarno weet bijna te scoren met een mooi schot, maar ook dit schot weet de keeper te keren.

20190323_111747.jpg
Rik en Jochem in een fel duel.

Kevin heeft vandaag voor de wedstrijd tegen de leiders gezegd dat hij Rik nu wel gaat helpen in de verdediging, omdat zijn kompaan Ben er niet is. En Kevin doet wat hij heeft gezegd. Hij is regelmatig achterin te vinden. Bij een goed verdedigende actie weet hij de bal te veroveren en sprint op volle snelheid met de bal naar voren. HIj behoudt goed het overzicht en zet voor, Daar staat Iris scherp en ze tikt de bal op het doel, maar weer redt de keeper.

20190323_111749.jpg
Kevin verdedigt goed mee.


Niet veel later krijgt Kevin de bal rond de middenlijn en hij haalt uit. De keeper laat zich niet verrassen en keert de bal. De bal komt voor de voeten van Jarno die de bal hard inschiet. De keeper probeert te bal nog te keren, maar Jarno loopt goed door en geeft de bal nog een laatste tikje over de doellijn: 0-1!

20190323_114713.jpg
Jarno haalt uit!

Achterveld heeft de smaak te pakken en gaat door. Kevin geeft na een mooie dribbel goed voor, Jochem schiet helaas net naast. Vriendenschaar ziet een goed schot net naast gaan. Een corner van Kevin komt voor de voeten van Matthijs, die de bal goed inschiet, maar weer staat de keeper op de goede plek en weet een doelpunt te voorkomen.

De wedstrijd blijft over en weer gaan. Uit de tegenaanval schiet Vriendenschaar de bal hard op de paal. Daarna weet Max een hard schot goed te pakken en zo zijn doel leeg te houden.

20190323_113244.jpg
Jochem schiet de bal weg, voordat zijn tegenstander erbij kan komen.

Op slag van rust komt een uittrap van de keeper van Vriendenschaar voor de voeten van Kevin, die aarzelt niet en haalt uit. Een verdediger weet de bal nog te blokkeren, zodat ook deze bal niet tegen de touwen gaat.

In de rust wil Max zijn keeperstenue graag overdragen aan Jarno. Maar de leiders vinden dat niet verstandig, aangezien Max gisteren nog met griep op bed lag en dus nog niet fit genoeg lijkt om al een helft te voetballen.

Dus blijft Max op doel staan. En hij kan meteen aan de bak. Vriendenschaar neemt de aftrap razendsnel, de spelers van Achterveld staan nog niet op scherp en opeens vliegt er een bal hard op het doel van Max. Gelukkig staat hij wel op te letten en redt de bal knap. Niet veel later is Max weer scherp en moet hij zich tot het uiterste uitrekken om de bal uit de hoek van zijn doel te tikken. Max trapt de bal snel uit naar Jarno, die kapt mooi zijn tegenstander uit en sprint langs de linkerflank naar voren. Hij geeft de bal mooi voor naar Iris, die echter over de bal heen schiet. Kevin is echter razendsnel naar voren gesprint en weet de bal met een sliding bij de tweede paal alsnog het doel in te schieten: 0-2!

20190323_112428.jpg
Kevin probeert met een schijnbeweging zijn tegenstander het bos in te sturen.

Ondanks dat Vriendenschaar een goed voetballende ploeg is en het dus een leuke wedstrijd is die over een weer gaat, lijken we de wedstrijd al snel te beslissen. Een corner van Kevin gaat "tussen twee poortjes van spelers van Vriendenschaar door" (aldus assistent verslaggever Matthijs) en belandt voor de voeten van Jarno, die de bal beheerst tegen de touwen schiet: 0-3!
Iris meldt nog dat de bal via haar voet het doel in ging, maar de spelbegeleider heeft geen signaal gehad van de VAR, dus het doelpunt komt gewoon op naam van Jarno.

20190323_111731.jpg
Iris legt aan voor een schot.

Nu we op driekwart van de wedstrijd zitten, met een toch wel geruststellende voorsprong, doet Max nog maar eens een poging en vraagt aan Jarno of hij niet wil keepen. Jarno heeft daar wel zin in. De leiders zie je twijfelen, maar staan het uiteindelijk toch toe.

Jarno kan meteen vol aan de bak. Eerst ziet hij tot zijn opluchting een schot nog tegen het zijnet vliegen. Niet veel later komt hij goed zijn doel uit om zich bovenop de bal te gooien, die aan de voeten van de rappe aanvaller van Vriendenschaar ligt.

20190323_115039.jpg
Jarno legt aan voor een doeltrap.

Matthijs en Jochem komen de onder vuur liggende verdediging ook helpen. Voorin missen we duidelijk de snelheid van Jarno (die dus op doel staat) en Kevin (die wissel staat). Max blijkt toch niet fit genoeg om te op het middenveld te buffelen zoals we van hem gewend zijn.

20190323_115346.jpg
Matthijs onze balafpakker probeert een tegenstander de weg te versperren.

Wanneer een speler van Vriendenschaar intrapt vanaf de zijlijn, ziet hij de bal langs iedereen heen vliegen. Jarno ziet de bal te laat aankomen en ziet de bal opeens achter hem liggen. De spelbegeleider blijkt de regels niet helemaal te kennen (een intrap mag namelijk niet ineens op doel geschoten worden) en keurt daarom het doelpunt goed: 1-3. Ach, nog maar 8 minuten te spelen, niks aan de hand, lijken ze bij Achterveld te denken. Krachten sparen voor volgende week.

Jarno weet de aansluitingstreffer met een goede redding nog uit te stellen, maar moet toch capituleren wanneer er drie spelers van Vriendenschaar op hem af komen rennen en zij de bal dus achter Jarno in het doel weten te krijgen: 2-3!

Max blijkt toch niet fit genoeg en komt na 5 minuten al met zijn tong op zijn schoenen naar de kant.

20190323_115701.jpg
Max probeert het nog een paar minuten, maar is nog niet fit genoeg na een paar dagen griep.

Dit is het signaal voor Vriendenschaar om vol gas te geven op zoek naar de gelijkmaker. Terwijl Achterveld helemaal lijkt in te storten en er niets meer terug te zien is van het goede veldspel dat ze tot nog toe lieten zien. Ze lopen als kippen zonder kop rond, niemand voetbalt meer zoals ze dat normaal gesproken doen, complete chaos dus. De gelijkmaker hangt dus in de lucht, maar blijft daar niet lang hangen, want hij valt vrij snel. Jarno wordt weer verrast door een schot dat tussen alles en iedereen opeens op hem afkomt en achter hem het doel in ploft: 3-3! De toch wel verdiende gelijkmaker voor Vriendenschaar. Alleen is Achterveld als een kaartenhuis in elkaar gestort en maakt Vriendenschaar het nog erger, want na wederom slordig verdedigen weten zij ook nog de 4-3 te scoren.

Achterveld is helemaal van slag, binnen 10 minuten wordt een voorsprong van 0-3 volledig weggegeven en druipen de oranjehemden zwaar teleurgesteld af. De kinderen zijn even van slag, ze zijn immers niet gewend om te gaan met verlies. Dit is pas de tweede wedstrijd die ze dit seizoen verliezen. De leiders spreken de kinderen even goed toe, dat ze zich sportief moeten gedragen en netjes de tegenstander feliciteren en bedanken voor de leuke wedstrijd. Langzaamaan gaan de kopjes weer omhoog.

 

Knipsel.PNG
Limonade en een snoepje na de wedstrijd en de kinderen zijn alles weer vergeten!

Laat dit een wijze les zijn voor volgende week. En misschien is dit wel een wake-up call die even nodig was. 

Zoals eerder gemeld hebben we vandaag geen Van der Maasje mee. De grote vraag die bij iedereen meteen opkomt is dan natuurlijk: wie zou er nu als laatste omgekleed de kleedkamer verlaten?  Of het toeval is of niet, dat zijn Iris en Rik, beide kinderen van de leiders... die blijkbaar alweer drukker waren met de aankomende wedstrijd....

Er gaan overigens geruchten op dat een van de leiders deze wedstrijd gemanipuleerd zou hebben, om zo en niet nader te noemen persoon binnen SV Achterveld, ook wel El Capitano genoemd, een dienst te bewijzen. Maar bij deze ontken ik dat er enige vorm van waarheid aan dit gerucht zou kunnen zitten. Zie hiervoor het volgende verslag: De ingezonden brief van El Capitano

 

Volgende week dus de kwartfinale van de beker tegen De Rijp. Deze wedstrijd roept nu alweer vele vragen op: 
- zal onze "wagenzieke" moeder meegaan?

- is Ben weer hersteld van de griep? Emma zal helaas vanwege haar hersenschudding er nog niet bij kunnen zijn.

- is de Zeeburgertunnel echt 946 meter bedraagt (waarvan maar 546 meter een gesloten deel is)?

- zal Sarah de weg weten te vinden (zal niet de eerste keer zijn dat ze de verkeerde kant op rijdt)?

- weten de leiders de spelers weer op te peppen na deze "harde klap"?

- weten de spelers hun leiders weer op te peppen na deze "harde klap"?

- weten de ouders zichzelf op te peppen na deze "harde klap"?

- zal de auto-indeling bevallen zijn (de kinderen bij leider Gert, de moeders bij leider Sander)?