Geen last meer van hoofdpijn
zaterdag 20 januari 2018


Uit onderzoeken blijkt dat het aantal hoofdletsels bij voetballers veel groter is dan gedacht. Slechts twee voetballers in de regio spelen met een hoofdbeschermer. Dat zijn ze gaan doen nadat ze zelf twee keer een hersenschudding hadden opgelopen. "Pas toen ging ik erover nadenken."

Door Peter Pos (Amersfoortse Courant)

Regelmatig krijgt Rick Schoonderbeek de opmerking "Hé, daar heb je Petr Chech"naar zijn hoofd geslingerd. De doelman van Roda '46 wordt er niet meer warm of koud van. "Het is voor de mensen op en rond het voetbalveld nog een beetje wennen om te zien dat iemand met een keepershelm op in het veld staat."

Dergelijke reacties hoort ook Michiel Schouten (29), verdediger bij Achterveld. "Vooral van supporters van de tegenpartij krijg ik commentaar.  Ze denken vaak dat ik met een haarband om voetbal. Tegenstanders durven niet aan mijzelf te vragen waarom ik ermee loop. Ze vragen het vaak aan een teamgenoot van me. HEt is best raar dat eigenlijk niemand weet waarvoor zo'n hoofdbeschermer is."

Tot iets meer dan een jaar geleden wist Schouten dat zelf ook niet. Pas na advies van zijn broer Joris schafte hij er één aan bij Wim Jaquet in zijn huidige woonplaats Amersfoort. "Ik liep in een jaar tijd twee keer en hersenschudding op", vertelt de geboren en getogen Achtervelder. "Eerst als gevolg van een botsing op de snelweg. Ik werd van achteren aangereden toen de auto voor me een noodstop maakte en de automobilist achter me te laat remde. Ik heb toen drie maanden niet gevoetbald. Toen ik weer begon, merkte ik al wel dat ik maandag en dinsdag na een wedstrijd vak last van hoofdpijn had.

"Een paar maanden later, in de wedstrijd tegen Zwaluwen Utrecht kreeg ik een tik met een elleboog tegen de zijkant van mijn hoofd. Ik heb daarna nog een minuut of tien doorgevoetbald en ben er toen uitgegaan. Ik voelde dat het niet goed zat en ging weer naar de huisarts. Opnieuw bleek ik een hersenschudding opgelopen en ook nu kostte het me drie maanden."

Knipsel.PNG

Michiel Schouten (links) van Achterveld in actie tegen ASV'65. 
Inzet: Rick Schoonderbeek (Roda'46)

Schoonderbeek overkwam het eveneens twee keer en lag er telkens nog een stuk langer uit. "Heel toevallig was het in één seizoen twee keer tegen Hooglanderveen", vertelt de 26-jarige doelman uit Leusden. "De eerste keer was de laatste wedstrijd voor de winterstop toen ik in botsing kwam met een medespeler. Ik raakte meteen bewusteloos, zo hoorde ik later en viel als een plank achterover. Die wedstrijd heb ik nog uitgekeept, maar ik weet er niets meer van. Na afloop is er toch maar een ziekenwagen opgeroepen en ben ik naar het ziekenhuis gebracht. Daar stelden ze vast dat ik een hersenschudding had opgelopen."

ANGSTIG
"Doordat het na die wedstrijd winterstop was, had ik veel tijd om te herstellen", vervolgt Schoonderbeek. "Toen ik terugkeerde merkte ik dat ik angstig was. Ik had echt een half jaar nodig om volledig te herstellen en toen gebeurde het wéér. In de uitwedstrijd tegen Hooglanderveen pakte ik een voorzet en wilde een aanvaller van hen over me heen springen toen ik weer omhoog kwam. Hij raakte me vol met zijn knie tegen mijn achterhoofd. Ook hier kon ik me later niets van herinneren.
Toen ik later weer een keer bij Hooglanderveen was, kwam die speler naar me toe en vertelde hoe het gegaan was. Het was twee keer ontzettend veel pech voor mij waardoor ik een hersenschudding opliep."

Nu duurde het zelfs bijna een heel seizoen voordat Schoonderbeek, die daarna zijn helm bij Full90 uit Leusden bestelde, helemaal terug was. "Ik had heel vaak last van hoofdpijn. Doordat Petr Cech met zo'n helm keepte wist ik dat er bescherming was voor een keeper. Ik heb er toen één aangeschaft en aan de trainers gevraagd dat ze goed in de gaten hielden dat ik hem ook echt opzette als ik het veld op ging. In het begin moest ik er best wel aan wennen, maar het is gewoon een stukje bescherming."

Schouten moest eveneens wennen aan zijn hoofdbeschermer. "Ik ben 1,97 meter lang en kop dus regelmatig. Zo'n hoofdband is gemaakt van heel licht materiaal. Qua gewicht merk je bijna niet dat het op je hoofd zit. Het is geen hard materiaal, met gericht koppen moet je er wel wat rekening mee houden. Soms zakt die band ook wat af. Nu ik eraan gewend ben wil ik niet meer zonder hoofdbeschermer spelen. Tegenwoordig heb ik nooit meer hoofdpijn na de wedstrijden. Het helpt dus wel."

"Zo denk ik er ook over", zegt Schoonderbeek. "Ik wil niet weer zolang met hoofdpijn rondlopen." Keepen is een gevoel en dat is anders als je een helm draagt. Dat is gewoon zo.", erkent Roda-doelman Rick Schoonderbeek. "Het belangrijkste voor mij i dat je weet waarom je met een helm op in het doel staat. Je beseft constant wat er kan gebeuren als iemand tegen je aan botst. Daardoor ben je ook wat terughoudender. Nu ben ik eraan gewend. Vergelijk het met een ski-helm. Dat is ook even wennen en daarna merk je er bijna niets meer van en heeft het alleen maar voordelen. Het is voor je veiligheid."

HERSENSCHADE
Zo denkt Achterveld-verdediger Michiel Schouten er ook over. "Zo'n beschermer vermindert de dreun op je hoofd, dus beschadig je hersencellen ook minder. Steeds vaker komt uit onderzoek naar voren dat voetballers hersenschade oplopen met koppen. Natuurlijk is het makkelijker om zonder hoofdband te spelen. Voor mij is het hetzelfde als met scheenbeschermers. Die zitten ook altijd in de weg, maar je weet wél waarvoor je het doet."
"Als ik eerder had geweten dat die bescherming er was, dan was ik er niet mee gaan voetballen. Je gaat pas nadenken over zoiets als je er last van krijgt."

 

DE FEITEN:

15.000
In Nederland wordt jaarlijks bij circa 15.000 voetballers een hoofdletsel geconstateerd.

4%
In 2016 waren er 35.800 Spoedeisende Hulpbehandelingen naar aanleiding van een voetbalblessure. In 1.600 gevallen betrof het een blessure aan het hoofd.

500
Van de 1.600 Spoedeisende Hulp-behandelingen aan een hoofdletsel, kwam een hersenschudding het meest voor.

(Bron: Letsel)